donderdag, 21. mei 2009 - 10:12

DVD-tje voor 2.000 langspeelfilms in de maak

Amsterdam

Wetenschappers in Australië hebben een nieuwe DVD-technologie ontwikkeld waarbij data wordt opgeslagen in vijf dimensies.

Met deze vinding wordt het mogelijk om ruim 2.000 langspeelfilms op één schijfje te zetten. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Om de opslagcapaciteit op een schijf te verhogen hebben de wetenschappers van de Swinburne University of Technology in Melbourne nanotechnologie gebruikt zonder de grootte van het schijfje te veranderen.

7,2 terabyte

Nu bestaan traditionele dvd-schijfjes uit drie ruimtelijke dimensies. Door toevoeging van gouden nanorods zijn er vijf dimensies ontstaan met een opslagcapaciteit van 1,6 terabytes. Wanneer de wetenschappers de nanotechnologie toepaste op een Blu-ray, liep de bestandsgrote op tot wel 7,2 terabyte.

concurentie

De vinding volgt amper een maand op de aankondiging van de Amerikaanse technologiereus General Electric die een holografische disc heeft ontwikkeld waarop het equivalent van 100 dvd's kan.

over vijf jaar in de winkel

Inmiddels hebben de Australiers een deal met electronicagigant Samsung. In de planning zouden de nieuwe schijfjes over vijf jaar in de winkel kunnen liggen.

traag

Tom Milster, een optische natuurkundige aan de Universiteit van Arizona in Tucson, ziet nog wat problemen in de vinding. De natuurkundige verwacht dat het lezen traag zal zijn in verband met de grote hoeveelheid informatie waardoor de dichtheid op een schijf extreem toeneemt. "Ik ben een grote fan van het werk, maar dit kan een belangrijke technologische hindernis voor hen zijn," aldus Milster.
Categorie:
Tag(s):