woensdag, 10. juni 2009 - 9:01

Echtpaar smokkelde tientallen Filippijnen

In januari 2009 heeft de politie een echtpaar uit Hoofddorp opgepakt op verdenking van mensensmokkel.

Het echtpaar haalde tientallen Filippijnse vrouwen op basis van een visumaanvraag naar Nederland, waarna ze - veelal nog dezelfde dag - werden begeleid op doorreis naar Italië.

Deze Filippijnen betaalden enkele duizenden euro's aan het Hoofddorps echtpaar voor hun reis via Nederland naar Italië. Het vermoeden bestaat dat deze vrouwen thans illegaal in Italië verblijven en werkzaamheden verrichten.

Het echtpaar kreeg bij hun smokkelpraktijk hulp van zogenaamde 'garantstellers' . De garantstellers, die tegen betaling hun diensten verleenden bij het verkrijgen van een visumaanvraag, kenden de Filippijnse vrouwen niet. Ook deze garantstellers zullen door justitie worden vervolgd.

In 2008 kwam de Vreemdelingenpolitie de 57-jarige Hoofddorper en zijn 41-jarige vrouw op het spoor, na een telefonische tip die bij de politie terechtkwam via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

In samenwerking met de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en het Openbaar Ministerie werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de handel en wandel van dit Hoofddorpse echtpaar.

In het kader van dit onderzoek werden op meerdere adressen huiszoekingen verricht. Bij deze huiszoekingen werden onder andere sieraden, geld en bewijsmiddelen in beslag genomen. Het Hoofddorps echtpaar zit nog steeds vast.

De Vreemdelingenpolitie heeft het onderzoek naar deze omvangrijke mensensmokkelzaak inmiddels afgerond.
Provincie:
Tag(s):