dinsdag, 17. februari 2009 - 9:43

Economie krimpt 3,5% in 2009

Den Haag

Het Centraal Planbureau het CBP verwacht voor 2009 een krimp van 3,5 procent. Met deze berekening wordt Nederland hard geraakt door de economische crisis. In 2010 zal de economie weer aantrekken, al moet men nog wel rekening houden met 0,25 procent krimp.

Theulings: 'Werkeloosheid stijgt met 9%'
Tijdens een persconferentie zei de directeur van het CPB, dhr Theulings, dat het begrotingstekort in 2009 zal oplopen tot –3 %. Het tekort zal in 2010 oplogen tot -5,5 %. Ook de werkeloosheid zal volgens Theulings snel stijgen. In 2010 zal het aantal werkelozen met 9% stijgen.

Balkenende: 'Nederland verkeert in een zware recessie'
Premier Balkenende zegt in een reactie op de cijfers van het CPB dat we in een zware recessie verkeren die we met zijn alle moeten dragen. Volgens de premier verkeert Nederland in een uitzonderlijke economische situatie en het een grote beproeving zal worden om de recessie, die in een razend tempo groeit, te lijf te gaan. Vooral de sterk stijgende werkeloosheid baart Balkende zorgen.

De Nederlanders zullen de recessie nog niet meteen merken in hun portemonnee. De koopkracht blijft voor werkende vrijwel gelijk. Dit komt door de lage prijs van olie en levensmiddelen. Voorspellingen zeggen dat de klap voor de consument in 2010 of 2011 voelbaar wordt.

GroenLinks: 'Werkgelegenheid gaat boven beheer schatkist'
Groenlinks zegt dat het het behoud van werkgelegenheid boven een goed beheer van de schatkist gaat. Op de middenlange en lange termijn moet dat natuurlijk hersteld worden. Daarom is GroenLinks bereid om ook nu al harde afspraken te maken over forse hervormingen van bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, de AOW en de aanrechtsubsidie om de overheidsfinanciën op termijn weer in het gareel te krijgen.

VVD: 'Stop met ruziemaken, ga regeren!'

Rutte ziet in de cijfers die het CPB vanmorgen bekend maakte, een bevestiging van de meest sombere voorspellingen. 'De situatie is erger dan we al dachten. Iedereen ziet dat. In de cijfers zit maar één boodschap: kabinet, stop met ruziemaken, ga regeren!'
Categorie:
Tag(s):