maandag, 12. oktober 2009 - 17:08

Eenvoudige energietips besparen gezin 180 euro per jaar

Amsterdam

Eenvoudige energiebesparingstips zijn goed voor het klimaat, maar ook voor de koopkracht. Een Tikkie Terug kan een gemiddeld gezin per jaar ruim 180 euro opleveren volgens berekeningen van Milieu Centraal. Voor alle Nederlandse huishoudens is dit ruim 1,3 miljard euro. Het gaat dan om kleine aanpassingen bij het vaatwassen, wassen en drogen van kleding en het verwarmen en verlichten van het huis.

De Tikkie Terug-campagne is een initiatief van RTL Nederland in samenwerking met Procter & Gamble en wordt ondersteund door de HIER Klimaatcampagne. De campagne maakt duidelijk met welke kleine aanpassingen in en om het huis je energie en geld kunt besparen. Die besparing op energiekosten kan aardig oplopen. Milieu Centraal heeft berekend dat dit voor een gemiddeld huishouden ruim 180 euro per jaar is.
Volgens het Centraal Planbureau daalt de koopkracht van alle huishoudens volgend jaar met 84 euro. Modale eenverdieners gaan er zelfs gemiddeld 209 euro op achteruit. Met een Tikkie Terug bij het vaatwassen, wassen en drogen van kleding en het verwarmen en verlichten van het huis is dat verlies dus grotendeels te compenseren. Dat is erg welkom in tijden van economische crisis.

De meeste besparing is te realiseren door alle volgende Tikkie Terug-tips op te volgen:
- wassen van kleding op lagere temperaturen;
- buiten drogen van de was (als het weer het toelaat);
- vaatwasser op de ecostand (50„aC - 55„aC) zetten;
- thermostaat een graadje lager zetten;
- thermostaat een uur voor bedtijd lager zetten;
- gloeilampen door spaarlampen vervangen;
- lampen in ongebruikte ruimtes uitdoen.
Categorie:
Tag(s):