vrijdag, 6. februari 2009 - 8:53

Eerst strafzaak rookverbod van start

Groningen

Vandaag, vrijdag 6 februari moet een kleine horecaondernemer voor de rechtbank in Groningen verschijnen voor een overtreding van het rookverbod in zijn zaak. Dit is de eerste strafzaak die in Nederland vanwege het rookverbod in de horeca wordt gehouden. De advocaat van de Stichting Red de Kleine Horecaondernemer (KHO), waarbij de Groningse ondernemer is aangesloten, verzorgt de verdediging.

De eigenaar van café De Kachel in de Groninse hoofdstad kreeg zes keer een boete en moet nu voor de rechter verschijnen. De verwachting is dat honderden horecaondernemers uit het hele land vrijdag a.s. hun collega in Groningen zullen bijstaan en de rechtszaak binnen en buiten de rechtbank zullen volgen. Inmiddels heeft de Groningse politierechter, op verzoek van de advocaat van KHO, laten weten dat de Groningse rechtszaak een zaak wordt die door drie rechters ('meervoudige strafkamer') zal worden beoordeeld. Deze meervoudige kamer wordt nodig geacht vanwege de complexiteit van de zaak die verder gaat dan een simpele overtreding van het rookverbod.

Het bestuur van KHO laat het niet zitten bij deze rechtszaak alleen. Zij is strijdlustig genoeg om ook namens andere beboete cafés juridische procedures te voeren teneinde een rechterlijke uitspraak ten aanzien van een aantal juridische bezwaren tegen het rookverbod te verkrijgen.
Provincie:
Tag(s):