zondag, 15. februari 2009 - 11:07

Eerste Amber Alert van kracht bij vermissing jongetje

Rotterdam

Zaterdag heeft de politie Rotterdam-Rijnmond voor het eerst gebruik gemaakt van het nieuwe systeem Amber Alert. Lorenzo, een Rotterdamse kleuter van 4 jaar, is zaterdagmiddag een paar uur zoek geweest.

Rond tien over twee ontsnapte hij bij de bibliotheek op de Hoogstraat aan de aandacht van zijn begeleidster en ging alleen op stap. Getuigen hebben hem daarna nog een enkele keer gezien. Ook personeel van Cameratoezicht hebben het mannetje nog zien huppelen ter hoogte van de MacDonalds op de Hoogstraat. Dat was tien minuten na zijn verdwijning.

Toen politie mensen ter plaatse kwamen was hij echter weer verdwenen. Ook Cameratoezicht kon hem niet meer ontdekken. De politie heeft toen alle units in de buurt van Centrum ingezet om naar Lorenzo te zoeken; surveillancevoertuigen, wijkpolitie en het Biketeam. Omdat het zoekraken van een kleuter de directe aandacht van de politie heeft en het op zaterdagmiddag erg druk in de stad met verkeer en het eventuele gevaar van water in de buurt, is tegelijkertijd een zogenaamd Amber-Alert uitgegeven.

Na een zoektocht van ongeveer twee uur kreeg de politie toch aanwijzingen dat het kereltje nooit ver van de Hoogstraat was gekomen. Er is toen een onderzoek ingesteld in de al eerdergenoemde Fastfood zaak en daar werd Lorenzo aangetroffen in de 'ballenbak'. Hij was zich van geen kwaad bewust. De moeder, die inmiddels samen met de begeleidster op het Hoofdbureau van politie was opgevangen, kon daar worden herenigd met haar zoontje.

AMBER Alert is het nieuwe landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en - ontvoeringen. Hiermee kan de politie bij de ontvoering of vermissing van een kind direct heel Nederland waarschuwen via PC- en Tv-schermen, websites, e-mail, SMS, instant messaging, TV en radio. Zo kan de kans op een goede afloop enorm worden vergroot.
Provincie:
Tag(s):