donderdag, 16. juli 2009 - 14:55

Eerste geval blauwtong 2009 in Nederland

Aalten

Donderdag is bij een routinecontrole het eerste geval van blauwtong in 2009 geconstateerd bij een jonge stier op een bedrijf in Aalten (Gelderland). De stier vertoont geen ziekteverschijnselen. De dieren op dit bedrijf waren in april tegen blauwtong type 8 gevaccineerd.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) onderzoekt om welk type blauwtong het gaat. De uitslag daarvan wordt volgende week verwacht.

Vooral in 2006 en 2007 waren veel dieren, vooral schapen, besmet met blauwtong. Veel dieren werden ziek of stierven aan blauwtong.

In 2009 zijn minder dieren tegen blauwtong gevaccineerd dan in 2008. De komende periode kan het aantal besmettingen snel toenemen. De minister roept daarom alle houders van schapen, runderen en geiten op om hun dieren te laten vaccineren tegen blauwtong.

Blauwtong is een ziekte waar vooral schapen, geiten en runderen vatbaar voor zijn. De dieren kunnen elkaar niet direct besmetten. De ziekte wordt overgebracht door knutten (kleine mugjes). Mensen kunnen geen blauwtong krijgen.
Provincie:
Tag(s):