zondag, 8. maart 2009 - 20:35

Eerste GPS Fiets 4Daagse van Nederland

Wezuperbrug

Van dinsdag 7 juli t/m vrijdag 10 juli zal de eerste GPS Fiets 4Daagse van Nederland worden gehouden als onderdeel van de Drentse Fiets 4Daagse. Als startlocatie is gekozen voor Vakantiepark ’t Kuierpadtien, zodat de fietsers in alle rust ervaring met de GPS-apparatuur en –software kunnen opdoen. Deze GPS 4Daagse is een pilot. De ervaringen die hiermee worden opgedaan bepalen of de GPS 4Daagse een vast onderdeel van de Fiets 4Daagse gaat worden.

De GPS Fiets 4Daagse start vanaf Vakantiepark ’t Kuierpadtien in Wezuperbrug. De deelnemers kunnen dagelijks van hun woon- of verblijfaccommodatie pendelen naar Wezuperbrug, maar kunnen ook gebruik maken van de zeer aantrekkelijke combinatie-mogelijkheden van verblijf op ’t Kuierpadtien en deelname aan de GPS Groene Land Achmea Fiets 4Daagse. Er worden routes van 40 en 60 km per dag uitgezet. Deelnemers van de GPS 4Daagse ontvangen, net als de andere deelnemers van de Fiets 4Daagse na afloop een medaille als beloning. Belangstellenden voor de GPS 4Daagse kunnen tot 1 mei profiteren van de lagere voorinschrijfprijs. Omdat het om een pilot gaat, is het aantal startbewijzen gelimiteerd. Deelnemers kunnen zich inschrijven tot 1 juni 2009.

Het bestuur van de Fiets 4Daagse is van mening dat het nu de tijd is om op de technologische ontwikkelingen in te spelen. Aan de ene kant is de prijs van een GPS ten opzichte van een aantal jaren geleden behoorlijk gedaald, aan de andere kant is de gebruikersvriendelijkheid sterk verbeterd. Daarnaast is ook het gebruik van routenavigatie bij een veel breder publiek bekend vanuit de auto (o.a. Tom-Tom).

Het fietsen met behulp van satellietnavigatie (GPS) klinkt ‘hightech’. Dat is het ook. Maar dat wil niet zeggen dat het ingewikkeld is. Integendeel zelfs. Een GPS-fietsroute bestaat uit opeenvolgende punten. De deelnemers fietsen gewoon van punt naar punt. Een toestel, zo groot als een mobiele telefoon, wijst hen de weg. Dat is allemaal mogelijk dankzij 24 satellieten die in een baan rond de aarde cirkelen. Dankzij die satellieten kan het GPS-toestel berekenen waar de deelnemers zich bevinden. Op deze manier is het ook heel gemakkelijk om de mooiste routes uit te zetten. In plaats van de richtingaanwijzingen van routeborden te volgen, fietst men aan de hand van de aanwijzingen die het GPS-toestel geeft. Zo kan een route ook bestaan uit kleine paadjes die niet eens op de kaart voorkomen! Vooral voor fietsers die van rust en de stilte van de natuur houden, is het fietsen met de GPS ideaal.
Provincie:
Tag(s):