dinsdag, 10. februari 2009 - 16:28

Eerste Militaire Willems-Orde in 50 jaar

Doorn

Voor het eerst in ruim 50 jaar wordt Nederlands hoogste Koninklijke onderscheiding uitgereikt; de Militaire Willems-Orde. Koningin Beatrix benoemt kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen (KCT), op 29 mei tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse voor moed, beleid en trouw.

Kapitein Kroon onderscheidde zich op zeer uitzonderlijke wijze tijdens zijn uitzending naar Afghanistan, van maart tot augustus 2006. Hij krijgt de onderscheiding niet voor 1, maar voor meerdere, bijzondere acties en zijn totale optreden als leider, militair en mens. Kroon leidde tijdens de missie een peloton van het KCT.

Tijdens de 6 maanden durende uitzending vecht het peloton van kapitein Kroon een groot aantal keer tegen Taliban-strijders. Tijdens de gevechten, die plaatsvinden onder zware terrein- en klimaatsomstandigheden, leidt kapitein Kroon zijn peloton op kundige, inventieve en inspirerende wijze. Mede door zijn optreden weet het peloton de zware en soms lange gevechten telkens in zijn voordeel en zonder personele verliezen te beslechten.

Wat opvalt, is dat kapitein Kroon zich tijdens de vuurgevechten niet laat afschrikken door grote persoonlijke risico’s. Zo neemt hij bij een gelegenheid het gevecht over van een coalitiepartner, die hierdoor een zwaargewonde militair kan afvoeren. Op een ander moment leidt hij zijn eenheid vechtend uit een hinderlaag, terwijl de boordschutter van zijn eigen voertuig gewond is. Tijdens een andere operatie zuivert hij een dorp, een bergpas en een vallei van Taliban door 9 dagen achtereen gevechtsacties uit te voeren. Met de uitreiking in mei worden er meer details bekend gemaakt.
Provincie:
Tag(s):