maandag, 6. april 2009 - 19:47

Eerste Slag van het ‘Manhattan Vijfje’

Premier Balkenende verrichtte maandag 6 april de Eerste Slag van het ‘Manhattan Vijfje’. Staatssecretaris De Jager van Financiën trad op als gastheer. Met dit ‘Manhattan Vijfje’ gedenkt Nederland de ontdekking van het huidige New York, vierhonderd jaar geleden.

De bijzondere herdenkingsmunt kwam tot stand dankzij een uniek en knap staaltje techniek. Op de munt zijn voor het eerst in de muntgeschiedenis twee zeer gedetailleerde driedimensionale plattegronden gegraveerd. Hiervoor gebruikt de Koninklijke Nederlandse Munt een ingenieuze microscopische lasertechniek.

De plattegronden op de hightech munt zijn door muntontwerper Ronald van Tienhoven gebaseerd op satellietbeelden van Google Earth en op historische kaarten uit de 17e eeuw van The Wildlife Conservation Society.

Het ‘Manhattan Vijfje’ is vanaf 6 april 2009 in te ruilen voor vijf euro op de postkantoren en postagentschappen, en via de website herdenkingsmunt.nl. Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere verzamelaarsuitgiften: een zilveren ‘Manhattan Vijfje’ en een gouden ‘Manhattan Tientje’, beide in verzamelaarskwaliteit Proof.
Categorie:
Tag(s):