maandag, 6. juli 2009 - 17:50

Eerste Whisper in straatbeeld Apeldoorn te zien

Apeldoorn

Op 9 juli rijdt de eerste van de vijf hybride elektrische stadsbussen in Apeldoorn. Vanaf deze datum test busmaatschappij Veolia Transport de bus intensief. Na de testritten met haar chauffeurs neemt Veolia de bus op in haar dienstregeling.

De hybride elektrische stadsbus is ook wel bekend als de Whisper. Ten opzichte van een reguliere stadsbus op diesel verbruikt de Whisper 50% minder brandstof, stoot deze 50% minder CO2 uit en produceert de bus 90% minder geluid.

De komende twee jaar zet Veolia vijf Whispers in op lijn 11 Malkenschoten - Stadhoudersmolen. Deze buslijn hanteert een halfuur dienstregeling en ontsluit de gebieden Stadhoudersmolen, Vlijt en Kanaalzone Zuid in Apeldoorn. Lijn 11 produceert van maandag tot en met vrijdag dagelijks 23 ritten in beide richtingen. Studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen zullen gedurende deze periode de bussen intensief monitoren. De resultaten van het onderzoek bepalen hoe snel deze bussen op de wegen van Gelderland te zien zijn.

Het testen van de Whisper wordt mogelijk gemaakt door de Stichting TheWhisper. Dit is een publiek-private samenwerking van de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn, Veolia Transport, het Apeldoornse engineeringsbedrijf e-Traction en Eneco. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Provincie:
Tag(s):