donderdag, 18. juni 2009 - 15:38

Eerste zonkrachtalarm van het jaar

Amsterdam

Voor het eerst in 2009 is er een zonkrachtalarm afgegeven. Volgens het KNMI zou de zon vandaag een kracht hebben van 7. Bij onbewolkt weer zou de kracht kunnen oplopen naar 8. Dit zijn de hoogste waarden die in ons land mogelijk zijn.

Op grond van deze voorspelling van het KNMI adviseert KWF Kankerbestrijding daarom om op een dag als vandaag extra maatregelen te nemen om verbranding van de huid te voorkomen.

Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in het jaar 2000 tot ongeveer 36.800 dit jaar. Een stijging van maar liefst 75%. 90 Procent van het aantal huidkankerpatiënten is gerelateerd aan de totale hoeveelheid UV-straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt.

Zonkrachtalarm
KWF Kankerbestrijding verzorgt een gratis sms bericht bij een zonkracht van 7 of hoger voor de mensen die zich hebben aangemeld voor het zonkrachtalarm. Vooral mensen met een licht huidtype (39% van de Nederlandse bevolking) zijn extra gevoelig voor verbranding van de huid. Vorig jaar is op 9 juni in Nederland voor het eerst melding gemaakt van het zonkrachtalarm. Het alarmbericht is vorig jaar in totaal 11 keer verzonden.
Provincie:
Tag(s):