maandag, 22. juni 2009 - 21:42

Eigenaren panden en kunstenaars Hoogeveen vinden elkaar

Hoogeveen

Makelaars en woningcorporaties in Hoogeveen zijn enthousiast over de plannen van kunstgroep Pea(r)t om tijdelijk leegstaande panden in Hoogeveen te gebruiken voor activiteiten. Ook de gemeente is enthousiast en ziet het liefst een concentratie van kunstinitiatieven rond de Hoofdstraat in de stad.

De komende jaren gaat Hoogeveen op de schop. Panden zullen enige tijd leegstaan, voor dat ze gesloopt worden. Een tijdelijke invulling door kunstenaars of starters is een welkome invulling.
Voordeel van deze vorm van antikraak is dat niet alleen de leegstandrisico’s worden teruggebracht, maar ook dat de uitstraling van een plek kan worden verbeterd. Dit kan voor huiseigenaren betekenen dat de waarde van onroerend positief wordt beïnvloed. En de creatieve invulling van panden kan leiden tot sociale cohesie in de buurt.

De artistieke mogelijkheden in en op leegstaande panden zijn legio. Gevelprojectie, muurschilderingen, creatieve ateliers, kunstpodia, artist in residence en een kunsthotel zijn voorbeelden die elders in het land goede resultaten hebben geboekt.

Kunstgroep Pea(r)t bestaat op dit moment uit acht professionele kunstenaars met een kunstvakopleiding uit Hoogeveen. De groep heeft Kunst & Cultuur Drenthe gevraagd om ondersteuning bij hun wens naar tijdelijke expositieruimtes. Door het samenbrengen van vraag en aanbod is K&C erin geslaagd invulling te geven aan de wens van de kunstenaars.
De kunstenaars willen de leegstaande gebouwen vooral gebruiken als expositieruimte, maar sluiten ook grotere projecten niet uit. Hierin willen ze samenwerken met scholen, omwonenden, ondernemers, starters en cursisten van de centra voor de kunsten.

Makelaars, een woningcorporatie en gemeente hebben reeds een aantal panden en expositieruimten aangeboden.
Provincie:
Tag(s):