dinsdag, 13. januari 2009 - 14:43

Eiwit ontdekt dat lichaam waarschuwt voor extreme kou

Leuven

Belgische onderzoekers aan de universiteit van Leuven hebben een eiwit ontdekt dat instaat voor het voelen van pijn bij extreme kou. In het toonaangevende tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America beschrijven de onderzoekers de werking en functie van het eiwit TRPA1.

TRPA1 vormt een ionenkanaal, een microscopisch klein sluisje waarlangs geladen deeltjes de cel kunnen in- of uitstromen.

Van koel tot ijskoud: ons lichaam is in staat om op heel accurate wijze een daling van de omgevingstemperatuur in te schatten. Gematigde koude wordt meestal als oncomfortabel aangevoeld en geeft aanleiding tot een aantal lichamelijke reacties, zoals kippenvel en bibberen, die als doel hebben onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij extreme koude voelen we een hevig pijnsignaal als waarschuwing voor vrieswonden, die een vorm van ernstige acute weefselschade zijn.

De onderzoekers tonen aan dat TRPA1 fungeert als een detector voor extreme koude in nociceptoren, de zenuwen die instaan voor het voelen van pijnprikkels. Als de temperatuur in de nociceptoren onder de 15 graden daalt, wordt TRPA1 actief. Dat leidt tot een elektrisch signaal dat via de zenuwbanen doorgegeven wordt naar de hersenen en een pijnreflex uitlokt. Muizen waarin het TRPA1-gen werd uitgeschakeld, bleken nog wel in staat om koude te voelen maar ondervonden geen pijn als ze blootgesteld werden aan vrieskou.

De resultaten zijn een belangrijke fundamentele vooruitgang in het begrijpen van de normale temperatuurdetectie en pijnperceptie. Bovendien toont het onderzoek aan dat geneesmiddelen die inspelen op de werking van TRPA1, gebruikt kunnen worden voor de behandeling van pijnlijke overgevoeligheid voor koude, zoals bij zenuwbeschadiging, ontstekingen en tandbederf.
Categorie:
Tag(s):