zondag, 22. februari 2009 - 0:41

El Hamdaoui opnieuw goudhaantje AZ

(Elfvoetbal) Met zijn vierde en vijfde treffer van deze maand bezorgde Mounir El Hamdaoui zijn ploeg AZ de negentiende driepunter van dit seizoen. In Almelo, waar de Alkmaarse voetballers relatief eenvoudig wonnen van Heracles Almelo, krikte de aanvaller zijn seizoentotaal op naar twintig.

De doelpunten werden in het Polman Stadion gemaakt in de tweede helft van de wedstrijd. Na een actie van de Belg Moussa Dembélé kwam de bal terecht voor de voeten van de Braziliaan Ari, die de Marokkaanse matchwinner voor het eerst in stelling bracht: 0-1. In de slotminuut van de wedstrijd legde Graziano Pellè de bal panklaar voor de voeten van El Hamdaoui, die de partij besliste: 0-2.

Februari 2009 gaat de AZ-geschiedenis in als Mounir-maand. De international van Marokko schoot AZ zaterdagavond in Almelo met twee treffers hoogstpersoonlijk naar de negentiende zege van het seizoen en is deze maand bijna niet te stoppen. De afgelopen weken vond hij ook al het net tegen Sparta Rotterdam (de 0-2), Roda JC (de enige goal van de wedstrijd) en Willem II (de 3-1). Mede dankzij de sterke serie van de in Rotterdam geboren baltovenaar gaat AZ nog altijd fier aan kop in de Eredivisie. Het gat met achtervolger FC Twente, dat weliswaar een wedstrijd minder speelde dan de Alkmaarders, bedraagt nu twaalf punten.

De cijfers spreken in vrijwel alle opzichten (de meeste goals voor, de minste goals tegen, de meeste zeges, de minste nederlagen, het vaakst de nul gehouden) in het voordeel van het team van trainer Louis van Gaal, maar het vertoonde spel was in Almelo niet om over naar huis te schrijven. AZ begon weliswaar sterk aan de wedstrijd en kreeg al snel enkele kansen, maar liet zich daarna ontregelen door het stug spelende Heracles Almelo.

Na de pauze hadden de Noord-Hollanders meer grip op de wedstrijd. Met bij vlagen frivool voetbal bleken de roodhemden in staat het spel te controleren. Dat leverde behoorlijk wat kansen op. Waar Nick van der Velden, Pellè en Dembélé er niet in slaagden keeper Martin Pieckenhagen van de thuisploeg te laten vissen, daar sloeg El Hamdaoui twee keer genadeloos toe.

Hoewel op de driepunter niets aan te merken was, zal Van Gaal niet helemaal tevreden zijn over de Overijsselse uitstap van zijn manschappen. Middenvelder David Mendes da Silva moest namelijk na een half uur spelen de strijd staken met hamstringklachten. De kans is groot dat hij de komende weken niet inzetbaar is. Daardoor wordt het nog drukker in het revalidatiehonk van het DSB Stadion, waar ook Sebastién Pocognoli, Hector Moreno, Jeremain Lens en Niklas Moisander werken aan hun herstel.

AZ is inmiddels 22 wedstrijden ongeslagen. De Alkmaarders stevenen af op het clubrecord, dat in het kampioensseizoen 1980/81 werd gevestigd. Toen bleven de roodhemden 24 duels op rij zonder nederlaag. Wil AZ het record verbreken, dan moet het team van Van Gaal ook tegen FC Groningen (thuis), NEC en FC Utrecht (beiden uit) overeind blijven.
Categorie:
Tag(s):