donderdag, 15. januari 2009 - 15:48

Elf Stedentocht voortaan Koninklijk

Leeuwarden

“Hare Majesteit de Koningin heeft besloten het Recht tot het voeren van het Predikaat “Koninklijk� te verlenen aan Vereniging “De Friesche Elf Steden� te Leeuwarden. De officiële naam is daarmee voortaan: Koninklijke Vereniging “De Friesche Elf Steden.�

De Commissaris van de Koningin in de provincie Fryslân, de heer J. A. Jorritsma, maakte dit donderdagavond 15 januari bekend tijdens het jubileumfeest in Stadsschouwburg De Harmonie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging. De heer Jorritsma overhandigde namens de Koningin de officiële Oorkonde behorende bij de Koninklijke Beschikking aan voorzitter Wiebe Wieling van de Elfstedenvereniging.

De vereniging “De Friese Elf Steden� neemt op het gebied van de schaatssport een belangrijke plaats in. De inspanningen van de vereniging hebben ertoe geleid dat de Elfstedentocht een uniek evenement is geworden, waarop niet alleen de Friezen trots zijn, maar dat in heel het land en ver daarbuiten wordt gedragen. Tijdens de tocht en gedurende een lange periode erna, is in Nederland een enorme belangstelling voor het schaatsen waar te nemen.

De Elfstedenvereniging zorgt met de organisatie van de tocht ook voor een economische impuls, en heeft anderen geïnspireerd tot het organiseren van alternatieve Elfstedentochten, bijvoorbeeld met de fiets of motorfiets, step, auto of oldtimer, of wandelend.

De Elfstedentocht wordt met de inzet van vele vrijwilligers georganiseerd. Tradities als het stempelen, het klúnen, het houden van de wedstrijd en de tocht op dezelfde dag en het weren van commerciële uitingen houdt de vereniging zorgvuldig in stand. Dat maakt de Elfstedentocht tot de “tocht der tochten� en de winnaar in één keer ‘’wereldberoemd’’.
Provincie:
Tag(s):