dinsdag, 6. januari 2009 - 10:29

Elfstedentocht in het "warme zuiden"

Maastricht

Terwijl het in het oosten en zuiden van ons land vriest dat het kraakt, wil het in het noorden niet hard genoeg ‘Friezen’ om een Elfstedentocht binnen afzienbare tijd door te kunnen laten gaan.

Ook de regenval en dooi van het afgelopen weekend heeft geen goed gedaan voor de „tocht der tochten“, aldus een zegsman van het KNMI.

In Limburg werden afgelopen nacht waarden gemeten van –15 graden. Ook in Brabant is het koud en groeit het ijs de eerstkomende dagen langzaam nog verder aan. Op sommige plaatsen worden nu al ijsdiktes gemeten van 10 cm, terwijl 15 cm nodig is om een Elfstedentocht te kunnen verrijden. Dus wanneer we snel een Elfstedentocht willen, moeten de provincies van Limburg en Brabant snel een Elfsteden-parcours bedenken.

Of de vorst ook volgende week Nederland in zijn greep houdt, is lastig te voorspellen. De verwachting is dat de temperaturen net iets boven nul gaan uitkomen.

Als we de Enkhuizer Almanak mogen geloven, zal de vorst in de periode tussen 12 januari en 7 februari terugkeren met opnieuw kans op een Elfstedentocht, maar dan wel in Friesland.
Provincie:
Tag(s):