woensdag, 7. januari 2009 - 9:22

Elfstedentocht wordt toch gereden

Oud ijs wat er al een week ligt is afgelopen nacht met strenge vorst aardig aangevroren. Het ijs van de Jeltesloot en Wijde Wijmerts, tussen IJlst en Sloten, was vanochtend goed begaanbaar. Op de Geeuw in IJlst begon het wat te veel te kraken; reden om snel af te stappen.

Met matige vorst lijkt dit Jacob Brandsma een passend uitgangspunt voor een schaatstocht langs de 11 steden op woensdag 7-1-2009. In bebouwde gebieden, zoals de Kolk bij de Waterpoort Sneek, liggen nog hele stukken open en is het ijs niet begaanbaar. Bij het naderen van de zwakkere plekken en wakken is Brandsma dan van plan te gaan klunen per mountainbike. Bij het Geeuw Aquaduct bijvoorbeeld kunnen de schaatsen dan weer onder tot aan Houtzaagmolen De Rat IJlst. Vervolgens bij Nijesiil de Wijde Wijmerts op. De rest van de route is nog niet verkend.

Globaal schat Brandsma in dat minimaal 85% van de 200km schaatsend kan worden afgelegd tot optimaal 95%. Een inschatting van de verwachtte aankomsttijd op de Bonkevaart in Leeuwarden is moeilijk te maken, maar dit zal hopelijk komen te liggen tussen 19 en 21 uur.

Zwakke plekken zitten vooral in de Luts. Gaasterland zal dus vooral fietsend worden afgelegd. Er kan bekeken worden of uitwijk via Heegermeer en Fluessen een optie is. Ook de Dokkumer Ee is zorgwekkend en het is helemaal de vraag of daar flinke stukken geschaatst kan worden. Zo niet dan gaat de tocht over land per fiets verder.

Vertrektijd is 5 uur vanaf de Boksumerdam. De route gaat dan over de Zwette naar Sneek. Bij bruggen wordt standaard gekluund. Er wordt alleen geschaatst over sterk ijs. In geval van twijfel wordt de volgwagen opgeroepen om dan de rit per mountainbike te vervolgen. Natuurlijk is het de sport om zoveel mogelijk op het ijs te blijven.
Provincie:
Tag(s):