donderdag, 12. maart 2009 - 21:23

Emmen krijgt nieuwe brandweerkazerne

Emmen

Het college van de gemeente Emmen heeft een definitieve keuze gemaakt voor de locatie van de nieuw te bouwen brandweerkazerne in de stad. Gekozen is voor de locatie hoek Nijbracht- Hondsrugweg-Rondweg. De keuze wordt vooral ingegeven door de tijdwinst in de aanrijtijd naar de zuidwesthoek van de gemeente. Om de bedrijvigheid en de werkgelegenheid extra te stimuleren wil het college zo snel mogelijk met de realisatie starten.

In 2008 werd reeds voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne een programma van eisen opgesteld en werd de geschiktheid van meerdere locaties rondom de Rondweg onderzocht. Daarbij werd onder andere de locatie naast Honeywell als geschikt beoordeeld. Doordat de inmiddels voltooide nieuwe ontsluiting tussen Hondsrugweg, Rondweg en Nijbracht mogelijk een nog betere locatie zou kunnen zijn, zijn alle voor en nadelen van alle opties - ook van de nieuwe - nogmaals tegen elkaar afgewogen. De aanrijtijd van brandweermaterieel – een centrale ligging ten opzichte van alle dorpen en wijken van de gemeente – was daarbij een belangrijke wegingfactor.

Richting de zuidwesthoek van de gemeente levert de nieuwe locatie belangrijke tijdwinst op ten opzichte van de andere opties. Er is een directe aansluiting op de Hondsrugweg in twee richtingen en een directe aansluiting op de Nijbracht. Ook maakt de locatie snelle assistentie bij hulpverlening op het Emmtec-terrein mogelijk.

Een ander voordeel is dat de grond reeds in eigendom van de gemeente is waardoor de grond snel beschikbaar kan komen. Niettemin zal de hele procedure enkele maanden langer duren vanwege de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging. Verwacht wordt dat in 2011 de brandweerauto’s vanuit de nieuwe kazerne kunnen uitrukken
Provincie:
Tag(s):