woensdag, 19. augustus 2009 - 20:55

Emmenaren krijgen gratis spaarlampen

Emmen

Alle 46.000 huishoudens van de gemeente Emmen krijgen vanaf maandag vier gratis spaarlampen aangeboden. Het college van B&W van Emmen wil hiermee bereiken dat de inwoners besparen op hun energiekosten. De doosjes met de spaarlampen worden huis-aan-huis bezorgd.

Met deze actie hebben de inwoners van de gemeente Emmen de kans om kennis te maken met de voordelen van spaarlampen. Spaarlampen zijn duurder in aanschaf dan de gloeilamp, maar besparen circa 80% aan energie en gaan veel langer mee (gemiddeld 8 jaar). Daarnaast zijn spaarlampen ook goed voor het milieu: ze geven hetzelfde licht voor minder energie. De inwoners kunnen volgens de leveranciers van de spaarlampen ongeveer 30 euro per jaar besparen aan energiekosten.

Het initiatief komt voort uit een vraag van de gemeenteraad om de inwoners van de gemeente Emmen te compenseren in de toename van de woonlasten. In plaats van een geldbedrag van ongeveer €17 per huishouden uit te keren, heeft het college van B&W gekozen voor vier spaarlampen. Hiermee kunnen de inwoners uiteindelijk meer geld besparen.

De gemeente Emmen vindt het belangrijk dat inwoners op energiekosten kunnen besparen. Om het gebruik van andere energiebesparende middelen te stimuleren, is er een extra actie verbonden aan het setje spaarlampen: in 500 doosjes is een groene spaarlamp en in 1 doos is een gouden spaarlamp verstopt.

Tegen inwisseling van de groene lamp en het (lege) doosje kunnen inwoners bij de gemeente Emmen een prijs afhalen waarmee ze nog meer energie kunnen besparen. De vinder van de gouden lamp wint de hoofdprijs: een keuze uit drie ‘milieubewuste’ prijzen ter waarde van circa € 500,-.
Provincie:
Tag(s):