maandag, 18. mei 2009 - 20:49

'Endstra-tapes kunnen niet als bewijsmateriaal worden gebruikt'

Hilversum

De Endstra-tapes die als bewijsmateriaal tegen Willem Holleeder worden opgevoerd door het Openbaar Ministerie (OM) zijn niet genoeg om hem te veroordelen. Dat heeft Theo de Roos, hoogleraar strafrecht maandagavond gezegd in het televisieprogramma Netwerk.

De Roos komt tot zijn conclusie naar aanleiding van een onderzoek van twee rechtspsychologen. Zij onderzochten de betrouwbaarheid van gesprekken die Endstra had met de recherche terwijl zij in een auto rondreden en toetsten het getuigenverhoor op de daarvoor gestelde criteria.

Endstra-tapes
Endstra verklaarde in die gesprekken te worden bedreigd en afgeperst door Holleeder. Deze gesprekken die werden opgenomen, ook wel de ‘Endstra-tapes’, waren mede de aanleiding van de veroordeling van Holleeder in 2007 waarbij hij 9 jaar gevangenisstraf kreeg.

Rapport
De twee deskundigen maakten een rapport, dat Netwerk mocht inzien, waarin wordt geconcludeerd dat de opnamen niet als bewijsmateriaal kunnen worden gebruikt.

De Roos heeft zo zijn twijfels aan het verhaal van het OM, dat aanneemt dat Holleeder de vastgoedmagnaat afperste. Het zou hem niet verbazen als Holleeder in hoger beroep wordt vrijgesproken.
Provincie:
Tag(s):