vrijdag, 24. juli 2009 - 14:13

Ernstige tanderosie kinderen door hippe zomerdrankjes

Amsterdam

Het is een trend: zoveel mogelijk energydrinks achterover slaan en de de lipjes op de blikjes verzamelen. Op schoolpleinen, in de trein, overal kom je groepjes kinderen tegen met een blikje mierzoete pepdrank. Complete halve liter verpakkingen gaan er in twee minuten doorheen.

Het gevolg? In de gebitten van tieners en jonge volwassenen treffen tandartsen - in plaats van gaatjes - steeds vaker gevorderde vormen van tanderosie aan, een aandoening waarbij het tandglazuur en het wortelcement soms bijna volledig oplossen door zuren.

Dat komt door overmatig gebruik van hippe drankjes zoals energy drinks, alcoholische mixdrankjes, cola en sapjes, die voor een groot deel bestaan uit zuren die schadelijk zijn voor het gebit.

“In de zomer ontstaat waarschijnlijk de meeste schade. Vooral tieners lurken de hele dag aan blikjes en flesjes met ‘glazuurvreter’. Als er ‘light’ of ‘zonder suiker’ op staat, denken veel mensen dat het gezond is, maar wat het gebit betreft is niets minder waar”, aldus drs. Lotte Meereboer (28).

Meereboer gaat praten met brancheverenigingen voor tandheelkunde over een mogelijk waarschuwingslogo op productverpakkingen van frisdranken, energydrinks, sportdranken en vruchtensappen.
Categorie:
Tag(s):