woensdag, 4. februari 2009 - 11:13

Ervaren generatie net zo vaak online als jongere generaties

Amsterdam

De ervaren generatie is volledig thuis op de computer en online, zo blijkt uit onderzoek van uitzendorganisatie Oudstanding, dat is uitgevoerd door TNO onder ruim 1.700 Nederlanders van 45 jaar en ouder.

Voor het onderzoek werd de ervaren generatie ondermeer gevraagd naar hun werklust en hun vrijetijdsbesteding. Hieruit blijkt dat ze qua kennis van de moderne technieken en energie niet onderdoen voor de rest van de beroepsbevolking. Aangevuld met hun ervaring maakt dit ze een waardevolle partij binnen de arbeidsmarkt.

Ik haal de meeste voldoening uit mijn werk

De respondenten halen de meeste voldoening uit hun werk, gevolgd door familie en vrienden. Ze hebben hier ook de energie voor, zo blijkt uit de Workability-index die voor de onderzochte populatie is bepaald. Deze index toont de mate waarin men zich in staat acht te werken. De gemiddelde score bedraagt 38 en - op een schaal van 7 tot 49 - valt deze in de rubriek ‘goed‘. Dat de onderzochte populatie over genoeg energie beschikt, blijkt ook uit het feit dat 85 procent zich fit en gezond voelt. 70 procent heeft nog genoeg energie om andere dingen te doen, aan het einde van de werkdag.

Van de respondenten heeft 40 procent kennis en ervaring binnen de zakelijke dienstverlening en ook voor communicatie (28%), de publieke sector (23%) en onderwijs, techniek en welzijn (elk 19%) is veel potentie.

De taken waarop men ingezet wil worden, zijn veelal dienstverlenend,zoals administratieve taken (40%) en consultancy (21%) maar ook management (32%) wordt vaak genoemd. Van het onbenutte potentieel geeft 19 procent aan graag ingezet te worden voor mentortaken.

PC volledig ingeburgerd

In werk en vrije tijd lijkt ook bij de ervaren generatie de computer niet meer weg te denken. 89 procent van de respondenten geeft aan dat ze op het werk en/of thuis gebruik maken van nieuwe technologische toepassingen. De meerderheid (91%) geeft aan geen problemen te hebben met het aanleren van nieuwe technieken. Ook in hun vrije tijd zit 81 procent van de ondervraagden 4 uur of langer achter de computer.

E-mail en surfen zijn daarbij de meest gebruikte toepassingen, maar ook internetbankieren en tekstverwerken worden door de meerderheid van de ondervraagden gebruikt.
Categorie:
Tag(s):