vrijdag, 17. april 2009 - 18:42

Europese Circus Dag (voor de zaterdag)

Amsterdam

Vandaag, zaterdag 18 april, is het Europese Circus Dag. Ook Nederland doet mee. Omdat het dit jaar het Jaar van de Tradities is, hebben de Nederlandse circussen als thema 'tradities' genomen. Elk circus laat vandaag de boeiende geschiedenis van de Nederlandse circustraditie zien.

In Nederland bracht Pieter Magito voor het eerst circus. In 1796 gaf hij in Delft de eerste circusvoorstelling op de kermis. Magito was koorddanser. Op klompen of op Friese doorlopers (schaatsen) danste hij op het slappe koord in een houten tent met een dak van zeildoek. Hij was al bejaard toen hij zijn optredens verrijkte met clowns, acrobaten en paarden.

De Europese Circus Dag is extra feestelijk omdat de Club van Circusvrienden Nederland de hoogste Nederlandse circusonderscheiding krijgt uitgereikt: de Gouden Chapiteausleutel. Deze onderscheiding krijgt de Club van Circusvrienden Nederland, die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert, voor zijn grote verdiensten voor de circuscultuur. De Gouden Chapiteausleutel wordt uitgereikt door Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, in bijzijn van Europarlementarier Ria Oomen. De uitreiking is in het Nederlands Staatscircus Moskou-Holiday dat in Turnhout, net over de grens bij Tilburg, staat.
Categorie:
Tag(s):