maandag, 1. juni 2009 - 9:20

Europese Verkiezingen met stempotlood en legitimatieplicht

Assen

Op 4 juni zijn de Europese Verkiezingen. Dit jaar verlopen twee zaken iets anders. Het rode potlood keert terug in de stemlokalen. Verder moet iedereen die gaat stemmen naast de stempas óók zijn legitimatiebewijs laten zien.

De gemeente Assen is druk bezig met de voorbereidingen voor de Europese Verkiezingen. Door de terugkeer van het rode potlood moet er logistiek heel wat meer gebeuren dan voorgaande jaren.

Assen telt in totaal 32 stemlokalen verspreid over de wijken.120 stembureauleden bemannen de stemlokalen. In elk stemlokaal komen 3 of 4 gloednieuwe stemhokjes te staan. Verder zijn er nieuwe stembussen aangeschaft. Niet meer van metaal zoals vroeger, maar van kunststof.

Om alle stembureaus goed in te richten wordt op 3 juni een ronde langs de stemlokalen gemaakt om de ruimtes in te richten, stemhokjes in elkaar te zetten en toegangsbordjes te plaatsen. Het gaat om een vrachtwagen vol materialen.

Om de verkiezingen extra onder de aandacht te brengen laat de gemeente Assen op 4 juni de Europese vlag wapperen op het Stadhuis. Alle andere gemeenten in Nederland doen die dag hetzelfde.

Ongeveer 50.000 Assenaren hebben de stempas ontvangen voor de Europese Verkiezingen op donderdag 4 juni 2009. De gemeente Assen is een zogenaamde SWS-gemeente (stemmen in een willekeurig stembureau). Dit betekent dat inwoners zelf kunnen kiezen waar ze in Assen willen gaan stemmen. Op de stempas staat nog wel het dichtstbijzijnde stemlokaal vermeld, maar kiezers kunnen ook ergens anders in de gemeente terecht.

De 32 stembureaus van Assen staan vermeld op het informatiebiljet dat eind deze week huis-aan-huis verspreid wordt en op www.assen.nl. De stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur. Alle stembureaus zijn bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn.

Wie de stempas kwijt is geraakt kan tot en met 2 juni 2009 op vertoon van een legitimatiebewijs een vervangende pas ophalen in het Stadhuis.
Provincie:
Tag(s):