maandag, 13. juli 2009 - 10:26

EVO wil einde van Russische maatregelen tegen Europees goederenvervoer

EVO maakt zich ernstig zorgen over de serie protectionistische maatregelen die Rusland heeft genomen om het grensoverschrijdend goederenvervoer over de weg aan banden te leggen.

Het Kremlin wil het bedrijfsleven dwingen om goederen over het spoor te laten vervoeren. De maatregelen zijn volgens EVO niet alleen discriminerend voor de Europese Unie, maar zijn ook in strijd met de internationale handelswetten.

EVO heeft daarom het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Europese Commissie opgeroepen protest aan te tekenen bij de Russische autoriteiten.

Protectionisme moet zeker in deze economisch zware tijd worden bestreden omdat het de wereldhandel ernstige schade toebrengt. Eerder deze week bleek uit een onderzoek van het World Economic Forum dat Rusland een van de meest gesloten economieën ter wereld is.

Een van de maatregelen die Rusland begin dit jaar heeft genomen, is het invoeren van tol voor vrachtauto’s uit de EU-lidstaten en Zwitserland. Deze voertuigen moeten een heffing van 385 roebel per dag betalen, omgerekend 8,50 euro. Doordat vrachtauto’s met een Russisch kenteken zijn vrijgesteld van deze dagelijkse heffing, worden niet-Russische ondernemers benadeeld.

Verder heeft de Russische douane in mei een voorstel ingediend om de invoer van zeecontainers op vrachtauto’s te verbieden. Ook dit verbod druist volgens EVO duidelijk in tegen de regels van de wereldhandelorganisatie WTO.

Rusland wil met de maatregel het goederenvervoer over het spoor stimuleren. Het land houdt er echter geen rekening mee dat het spoor in aangrenzende landen een andere spoorbreedte heeft, waardoor het spoor voor het internationale goederenvervoer geen serieus alternatief is voor de weg.

Het derde obstakel dat de Russische overheid de vrachtauto heeft opgelegd, is het terugbrengen van het aantal douaneposten en douaniers rondom Moskou en aan de grens. Hierdoor ontstaan tientallen kilometers file voor grensovergangen en extreem lange wachttijden.
Categorie:
Tag(s):