woensdag, 7. oktober 2009 - 15:24

'F-16 piloot in Afghanistan handelde rechtmatig'

Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem concludeert uit de ontvangen rapportage van de Koninklijke Marechaussee over het afwerpen van een precisiebom door een F-16 op 30 september in Afghanistan waarbij ook onschuldige burgers gedood werden, dat er geen aanleiding is om nader onderzoek in te stellen. Dit heeft het OM woensdag laten weten.

De Nederlandse F-16 piloot heeft naar het oordeel van het OM rechtmatig gehandeld toen hij de opdracht kreeg om luchtsteun aan ISAF-grondtroepen te verlenen en daarbij een precisiebom heeft afgeworpen. Hierbij zijn alle daarvoor geldende regels en procedures nageleefd.

Verzoek om luchtsteun
Het incident gebeurde in de provincie Helmand waar op verzoek van Britse militairen Nederland om luchtsteun werd gevraagd. Twee straaljagers kwamen in actie, waarvan er door één F16 een precisiebom werd gedropt. Ook werd een woning beschoten waar vijandelijke strijders zich schuil hielden. In de betreffende woning zaten, zo bleek achteraf, ook burgers en zes kinderen.

Deze procedure is gebruikelijk bij elke aanwending van geweld. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft alleen rechtsmacht met betrekking tot Nederlandse militairen.
Provincie:
Tag(s):