woensdag, 25. november 2009 - 21:40

F-16's onderscheppen twee Russische bommenwerpers

Leeuwarden

Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht hebben afgelopen dinsdag 2 vliegtuigen onderschept. Beide toestellen, van het type TU-95 MS (Bear), vlogen richting het Nederlands luchtruim zonder hun identiteit bekend te maken.

De TU-95 MS (Bear) is een oud type bommenwerper van Russische makelij met vier propellermotoren. Deense F-16´s volgden de vliegtuigen al tot aan de grens van het Deense luchtruim. De Nederlandse jachtvliegtuigen vlogen dinsdagmiddag vanaf Vliegbasis Leeuwarden naar de toestellen voor een visuele identificatie en om de intenties van de vliegtuigen te bezien.

Dit gebeurde onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM). De F-16´s volgden de TU-95´s totdat zij het gebied waar Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk voor is verlieten. De Britse Royal Air Force heeft vervolgens de begeleiding overgenomen.

Quick Reaction Alert
Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.

De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.
Provincie:
Tag(s):