woensdag, 12. augustus 2009 - 10:03

Faillisementen in handel en zakelijke dienstverlening meer dan verdubbeld

In het eerste halfjaar van 2009 zijn meer dan twee keer zoveel bedrijven in de handel en zakelijke dienstverlening failliet gegaan als een jaar eerder. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Over een periode van een zes maanden heeft het CBS nog nooit zoveel faillissementen van bedrijven en particulieren gemeten als in de eerste helft van 2009.

Recordaantal faillissementen
Het totaal aantal bedrijven dat in de eerste zes maanden van 2009 over de kop ging, is meer dan verdubbeld ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008. Het aantal failliet verklaarde particulieren lag 16 procent hoger dan een jaar eerder. In totaal is vann 1,8 duizend particulieren en 3,5 duizend bedrijven en instellingen het faillissement uitgesproken. Sinds het begin van de jaren ’80, toen het CBS begon met de faillissementenstatistiek, zijn er nog nooit in een halfjaar zo veel faillissementen geweest.

Veel bedrijven failliet in handel en dienstverlening
Verreweg de meeste bedrijfsfaillissementen vonden plaats in de handel en reparatie en in de zakelijke dienstverlening. Ruim de helft van alle bedrijven die in het eerste halfjaar van 2009 failliet gingen, behoorde tot deze branches.

In de handel en reparatie ging het vooral om handel en reparatie van auto’s en om groothandels en winkels in kleding en doe-het-zelfmaterialen. In de zakelijke dienstverlening vielen de meeste faillissementen onder uitzendbureaus, organisatieadviesbureaus en architecten- en ontwerpbureaus.

Sterkste stijging in de industrie
De sterkste stijging van het aantal bedrijfsfaillissementen ten opzichte van een jaar eerder vond plaats in de industrie. Het ging hierbij vooral om uitgeverijen en drukkerijen, bedrijven die industriële machines en apparaten maken en bedrijven die producten van metaal maken, zoals constructies voor de bouw, ramen, deuren en kozijnen.

Meer dan verdubbeld in Noord-Brabant en Friesland
In de eerste zes maanden van 2009 werden de meeste personen en bedrijven failliet verklaard in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. De grootste stijging heeft plaatsgevonden in Noord-Brabant en Friesland: het aantal faillissementen is hier meer dan verdubbeld ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008. In Gelderland zijn 88 procent meer faillissementen uitgesproken dan een jaar eerder en in Utrecht 69 procent meer.
Categorie:
Tag(s):