zondag, 1. februari 2009 - 2:18

FC Groningen wint op een diefje in Den Haag

(Elfvoetbal) Aan anderhalve kans had FC Groningen zaterdagavond genoeg voor een driepunter in Den Haag. Daar werd het tegen degradatie vechtende ADO Den Haag met 1-0 geklopt door de ploeg van Ron Jans. De Uruguayaan Gonzalo García promoveerde zichzelf met nog precies een kwartier te spelen tot matchwinner, door van dichtbij de bal in het doel van de thuisploeg te prikken. De oud-speler van Real Madrid werd bediend door Koen van de Laak. Gezien het spelbeeld mag de Groningse zege onverdiend genoemd worden.

"Vijf, vier, drie, twee, één", telden de supporters van ADO Den Haag massaal af. Terwijl ze toeleefden naar de start van het Haags Kwartiertje, prikte García van FC Groningen de bal met de punt van zijn schoen in het doel, daarmee tekenend voor de enige goal van de wedstrijd: 0-1. In het restant van de partij zette ADO nog wel met man en macht aan, maar lukte het niet tot goed uitgespeelde kansen te komen. Het Groningse blok ,dat stond opgesteld ter hoogte van de rand van het eigen strafschopgebied, bleek stevig genoeg om de voorsprong vast te houden tot en met het laatste fluitsignaal.

Dankzij de tiende zege van het seizoen klimt FC Groningen op naar de vijfde plaats van de Eredivisie. Het team van trainer André Wetzel staat er een stuk minder florissant voor na twintig speeldagen. De geelgroenen bezetten de veertiende plek van 's lands hoogste voetbalcompetitie, met slechts drie punten meer dan nummer zestien Vitesse en nummer zeventien De Graafschap.

De beginfase van de wedstrijd ADO-Groningen was veelbelovend. Een goed schot van Danny Holla werd knap uit de korte hoek geronseld door ADO-keeper Robert Zwinkels en het publiek ging er eens goed voor zitten. Maar de koukleumende fans, bijna tienduizend, kregen tijdens de rest van de eerste helft weinig leuks meer te zien. Doelman Luciano van FC Groningen had niets te doen en ook aan de andere kant van het Haagse voetbalveld viel zelden iets te beleven. Zo nu en dan bokste Zwinkels een bal weg, maar verder had de defensie van ADO Den Haag alles onder controle. Ook na de pauze stond de Haagse achterhoede als een huis. Op dat ene moment na, waaruit de Uruguayaanse baltovenaar Garciá kon scoren.

De 21-jarige spits Nicklas Pedersen viel bij FC Groningen door de mand. De Deen, die voor het eerst in de basis mocht starten bij de Groningers, werd amper bij het spel betrokken en keerde na de pauze niet meer terug op het veld. De beoogde opvolger van topschutter Marcus Berg -- hij was er in verband met een schorsing niet bij in Den Haag -- werd vervangen door Paul Matthijs. Pedersen heeft te kampen met een gebrek aan wedstrijdritme. De van FC Midtjylland overgekomen aanvaller lijkt dan ook nog even nodig te hebben om zich aan te passen én om topfit te worden.
Categorie:
Tag(s):