zondag, 18. oktober 2009 - 18:03

FC Twente heeft geen mededogen met noodlijdend AZ

Enschede

(Elfvoetbal) FC Twente heeft AZ nog dieper in de zorgen gedrukt. De koploper was zaterdagavond in De Grolsch Veste met 3-2 te sterk voor de Alkmaarders. Blaise Nkufo zorgde vlak voor tijd voor de beslissing.

'Helemaal niets voor DSB', zong het ietwat cynische Enschedese publiek voorafgaand aan het duel, verwijzend naar de crisis van de gelijknamige bank waar AZ-voorzitter Dirk Scheringa eigenaar van is. Lang zag het er ook naar uit dat AZ met lege handen huiswaarts zou keren. De ploeg was niet in staat tot een fatsoenlijke aanval te komen. Alleen de op een eiland staande Mounir El Hamdaoui zorgde met zijn schoten uit de tweede lijn zo nu en dan voor wat lichte dreiging.

Twente was in het eerste bedrijf beduidend de overheersende partij. Via Peter Wisgerhof werd het al na vier minuten gevaarlijk. De verdediger drong door over de rechterkant, kapte een AZ-verdediger uit, maar schoot naast. Ook Blaise Nkufo kende in de afronding weinig geluk. Via een klutsbal kwam de spits een op een met Sergio Romero maar zijn lobje belandde in het dak van het doel. Na 36 minuten kwamen de Tukkers wel op voorsprong. De over rechts doorgebroken Ronnie Stam zag zijn voorzet bij de tweede paal gedecideerd binnengeschoten worden door Kenneth Perez.

Na rust beet AZ wat meer van zich af. Via El Hamdaoui, die op aangeven van Rasmus Elm fraai binnen punterde, kwamen de gasten zelfs op gelijke hoogte. Stijn Schaars had daardoor al een grote kans om zeep geholpen. Toch zou AZ nog de leiding nemen. Een voorzet van Maarten Martens werd door Wisgerhof in eigen doel gegleden. Twente reageerde echter direct via Bryan Ruiz.

In de slotfase trok Twente het initiatief weer naar zich toe. Lang leken de Alkmaarders overeind te blijven, maar in de blessuretijd bracht Nkufo zijn ploeg alsnog de zege. Voor AZ nemen de problemen daardoor alleen maar toe. En dan te bedenken dat de ploeg een loodzwaar programma voor de boeg heeft met tegenstanders als Ajax, Arsenal, FC Groningen en Feyenoord. Hoe lang kan Koeman de rust nog bewaren in het Alkmaarse?
Categorie:
Tag(s):