zondag, 11. oktober 2009 - 13:12

Festival Les Manoeuvres d'Austerlitz knalt eruit

Zeist

Maar liefst zo'n negenhonderd enthousiaste deelnemers werkten mee aan de tweede editie van het evenement Les Manoeuvres d'Austerlitz, dat dit afgelopen weekend werd gehouden bij de Pyramide van Austerlitz.

De bezoekers kregen, naast het schouwspel van de Manoeuvres, een afwisselend cultureel dagprogramma in een kermisachtige sfeer voorgeschoteld. Samen met de medewerkenden, van soldaat uit het Napoleontisch leger tot verhalenverteller bij het kampvuur, werd het publiek meegezogen in het kampleven zoals dat zich in de nazomer van het jaar 1804 afspeelde rond de Pyramide van Austerlitz.

Op de heide tussen Woudenberg en Zeist waren in de zomer van 1804, onder leiding van generaal Auguste de Marmont, 18.000 goed getrainde militairen gelegerd. Op zondag werden manoeuvres gehouden. Dat spektakel trok van heinde en verre duizenden toeschouwers, die vaak al dagen van te voren op weg waren gegaan om er bij te kunnen zijn.

Rondom het kamp vestigden zich allerlei lieden van bakker en schoenlapper tot smid en marketenter. Zo pikten velen een graantje mee. De Pyramide werd in 27 dagen gebouwd naar een idee van generaal Marmont. Het aarden bouwwerk werd bekroond met een obelisk. Marmont wilde met het monument Napoleon eren voor zijn heldendaden maar hoopte ook zichzelf onsterfelijk te maken .
Provincie:
Tag(s):