zondag, 26. april 2009 - 21:00

Feyenoord dompelt ADO in rouw

(Elfvoetbal) ADO Den Haag is er opnieuw niet in geslaagd een overwinning te boeken. De ploeg van trainer Raymond Atteveld verloor in eigen huis met 2-3 van Feyenoord, dat door de overwinning weer een stap dichter bij plaatsing voor de play-offs is gekomen.

Het eerste bedrijf in Den Haag stond vooral in het teken van strijd. De thuisploeg wist het kwaliteitsverschil te minimaliseren door voor elke meter te strijden. Toch kreeg Feyenoord na een kwartier spelen twee uitstekende mogelijkheden. Jon Dahl Tomasson en Kelvin Leerdam waren dichtbij, maar zagen sluitpost Boy Waterman uitstekend pareren.

Het spekgladde veld leverde in het vervolg een aantal hachelijke momenten op, maar geen van beide ploegen kon gebruik maken van de vele glijpartijen. Het duel kabbelde lange tijd zonder kansen voort. ADO en Feyenoord hielden elkaar lange tijd in een stevige houdgreep.

De residentieclub leek zonder kansen de gang naar de kleedkamers te bewandelen, maar luttele seconden voor het rustsignaal toonde ADO zich echter bijzonder effectief. Een prachtige Haagse aanval kende Richard Knopper als eindstation. Laatstgenoemde schoot het leer van dichtbij droog in de bovenhoek. Het was de grensrechter die het doelpunt onterecht afkeurde, wegens buitenspel.

Ook in de tweede helft konden beide ploegen lange tijd geen fatsoenlijke doelpoging tussen de palen krijgen. De thuisploeg leek zich te gaan beseffen dat er meer te halen viel dan een gelijkspel en zette aan. Het ingezette offensief werd al vrij snel uitbetaald. Na dik een uur spelen belandde een hoekschop van Richard Knopper op het hoofd van Timothy Derijck. De oud-Feyenoorder kopte de bal snoeihard tegen de touwen: 1-0.

Het elftal van Atteveld kon niet lang genieten van de voorsprong, want drie minuten later stond het alweer gelijk. Het was het Diego Biseswar die doorbrak aan de linkerkant van het veld. De voorzet van de goedspelende buitenspeler werd simpel in het net getikt door Tomasson. De treffer van de Deen gaf de bezoekers de nodige vleugels. Plots werd het baltempo omhoog gegooid en kwamen er zowaar ook mogelijkheden. In een tijdsbestek van vijf minuten verzuimden Roy Makaay en Tim de Cler te scoren.

Net nadat ADO zich wat herstelde en het Haags kwartiertje begon, was het Biseswar die voor de tweede keer Tomasson vond. De Deen volleerde de bal prachtig binnen. Enkele minuten later stond het wederom gelijk. Invaller Wesley Verhoek werd neergehaald door Denny Landzaat. Knopper schoot de toegekende vrije trap via de paal achter Rob van Dijk.

Gezien het spelbeeld verdiende het duel geen winaar, maar opnieuw was het Feyenoord dat een snelle tegentreffer wist te maken. Eén minuut na de gelijkmaker was het Makaay die zijn bijnaam 'Das Phantom' weer eens liet gelden. De routinier kopte een voorzet van De Cler uitstekend achter de verbouwereerde Waterman.

Met de veerkracht van de Hagenaren zit het wel goed, want ook deze klap werd verwerkt door Den Haag, dat nog een aantal goede mogelijkheden kreeg. De ploeg speelde de laatste minuten alles of niets en stormram Milic werd een aantal keer goed gebruikt, maar ook hij kwam niet meer tot scoren. Dertig seconden voor tijd toonde doelman Van Dijk zijn klasse. De mee opgekomen Derijck kopte van dichtbij op doel, maar de 40-jarige goalie pareerde uitstekend.

Feyenoord stijgt door deze overwinning naar plek acht, maar moet afwachten wat FC Utrecht later in de middag gaat doen. ADO deelt de vijftiende plaats met FC Volendam, maar laat de concurrent wel op doelsaldo achter zich.