woensdag, 4. februari 2009 - 22:43

Feyenoord sterkste in Rotterdamse derby

(Elfvoetbal) Feyenoord weet weer wat winnen is. Na vier competitiewedstrijden zonder winst, boekten de Rotterdammers woensdagavond in de eigen Kuip een 1-0 zege op stadsgenoot Sparta.

Na een moeizaam begin, waarin de bezoekers het meeste balbezit hadden, scoorde Diego Biseswar de bevrijdende treffer voor Feyenoord. Drie heel belangrijke punten voor de mannen van interim-trainer Leon Vlemmings, die nu van de hatelijke twaalfde plaats verlost zijn.

Feyenoord kon tegen de stadsgenoot, die vooraf precies evenveel punten had, weer beschikken over Jon Dahl Tomasson. De Deen maakte vorige week tegen NEC na maandenlang blessureleed (hamstring) als invaller zijn rentree. Tegen Sparta begon hij ten koste van Georgino Wijnaldum in de basis.

De Stadionclub begon aarzelend aan het duel. Het meeste balbezit was voor Sparta, dat duidelijk bloed rook in De Kuip. Toch lag het gevaar van een snelle Feyenoord-counter op de loer. Dat was voor de thuisploeg ook lange tijd het enige wapenfeit. In balbezit speelde de club van Zuid veel te onrustig. Bovendien was ook het positiespel zwaar ondermaats, waardoor Kevin Hofland zich gedwongen voelde de lange bal te hanteren. Omdat de kleine aanvallers in de lucht niet opgewassen waren tegen hun bewakers, was veel balverlies het gevolg. Alleen Tomasson bracht nog enige lijn in het spel van Feyenoord. De aanvallende middenvelder speelde een sterke wedstrijd en liet ook zonder bal zijn waarde zien.

Na achttien minuten kwam Feyenoord dan toch vanuit het niets op voorsprong. Biseswar kreeg na een snelle uitval de nodige ruimte en zag Cassio Ramos te ver voor zijn doellijn staan. Met een technisch perfecte lob wist de rappe flankspeler de Braziliaanse goalie, die zijn debuut maakte bij Sparta, te verschalken: 1-0.

Na die openingstreffer leunde Feyenoord wat meer achterover. De Kuipbewoners vormden een hecht verdedigingsfront en lieten het initiatief over aan Sparta. De bezoekers wisten daar geen raad mee, waardoor de toeschouwers een korte fase weinig voorgeschoteld kregen. Pas tegen het einde van de eerste helft werd Feyenoord sterker en kwamen er kansjes voor Roy Makaay en Andwèle Slory.

Na rust zocht Sparta meer de aanval op en gokten de mannen van Vlemmings nog nadrukkelijker op de counter. Het leverde een open tweede helft op, waarbij het doelpunt aan beide kanten kon vallen. Zo kreeg Joey Godee een voorzet van invaller Joshua John verkeerd op zijn schoen en miste een geplaatst schot van Tomasson de nodige kracht. Twintig minuten voor tijd hielp Karim El Ahmadi de grootste kans van de wedstrijd om zeep. De Marokkaanse middenvelder zocht de combinatie met Biseswar en had de bal slechts enkele meters voor de doellijn voor het inschieten. De inzet van de controleur belandde echter op de buitenkant van de paal.

Ook Sparta hield hoop. De ploeg van trainer Foeke Booy deed tien minuten voor tijd nog een poging tot een slotoffensief, maar Henk Timmer werd niet meer op de proef gesteld. Toch moest het Legioen nog één keer billenknijpen, toen Cassio in blessuretijd bij een hoekschop mee naar voren ging. De inzet van de sluitpost kon echter voor de doellijn worden weggekopt, waardoor de Kuip eindelijk weer reden had tot juichen.

Door deze overwinning stijgt Feyenoord een plekje op de ranglijst. De Rotterdammers bevinden zich nu op de elfde plaats. Sparta moet genoegen nemen met een veertiende stek.