zondag, 22. februari 2009 - 18:07

Feyenoord wint eindelijk weer op vreemde bodem

(Elfvoetbal) Bijna vijftien weken na de laatste uitoverwinning heeft Feyenoord weer eens buitenshuis gewonnen. De Graafschap werd met op eigen veld met 2-0 verslagen. Daarmee namen de Rotterdammers revanche voor de onderlinge confrontatie eerder dit seizoen, toen Feyenoord in de eigen Kuip met 3-1 verloor van de degradatiekandidaat uit Doetinchem.

Feyenoord had zondagmiddag derhalve wat recht te zetten tegen de Superboeren en begon de wedstrijd dan ook met aanvallende intenties. Georginio Wijnaldum zette de toon door al in de eerste minuut een gevaarlijk schot te lossen. In het daaropvolgende kwartier waren ook de weer fitte Jon Dahl Tomasson en Karim El-Ahmadi dicht bij een treffer.

Na een minuut of twintig besloot de Graafschap wat meer aanvallend initatief te tonen en kwam de kwetsbaarheid van Feyenoord toch weer aan het licht. In een mum van tijd onderging het wedstrijdbeeld een opzienbaarlijke metamorphose. Plots zag Feyenoord zich teruggedrongen op de eigen helft en moest het toestaan dat De Graafschap het Rotterdamse doel steeds dichter naderde. Dat de Rotterdammers met een 0-0 tussenstand de rust haalden was vooral te danken aan missers van ondermeer Ben Sahar en Siem de Jong.

In de tweede helft toonde Feyenoord weer de aanvallende kracht van de openingsfase. Dit keer ontvingen de bezoekers daar wel een gepaste beloning voor. Na een goede combinatie met zijn medespelers kreeg Karim El Ahmadi de ruimte om te dribbelen. De middenvelder rende richting de rand van de zestien en schoot de bal vervolgens door de benen van een Graafschap-verdediger in de linkerhoek: 1-0.

De reactie van de Graafschap bleef niet uit. Net als in de eerste helft begon de thusiclub steeds meer druk te zetten, maar ook nu hield de Feyenoord verdediging stand. In de slotseconde bekroonde Jon Dahl Tomasson zijn rentree met een kunstig doelpunt. De Deen had aanvankelijk moeite om de bal te controleren, alsof het een kokosnoot betrof, maar toverde in een reflex alsnog een beheerst lobje uit zijn rechtervoet. En zo behaalde Feyenoord, voor het eerste sinds 2 november 2008, weer een uitoverwinning in de Eredivisie.