donderdag, 25. juni 2009 - 13:45

Fiat 500C, hommage aan de Fiat 500 met stoffen dak

Als hommage aan de in 1957 geïntroduceerde Fiat 500 met stoffen dak, introduceert het Italiaanse merk de Fiat 500C. De open versie van de Fiat 500 staat garant voor dezelfde comfort, kwaliteit en luxe als de gesloten variant. De auto biedt plaats aan vier personen met bagage.

De nieuwe Fiat 500C is uitgerust met een innovatieve softtop en is qua omvang exact even groot als het de gesloten 500 (3,55 x 1,65 x 1,49 m). Zelfs met het dak open is de kofferbak eenvoudig toegankelijk. Dankzij zorgvuldig aërodynamisch onderzoek, heeft Fiat het akoestische comfort in de auto weten te optimaliseren. Dat betekent dat ook met open dak windgeruis en overlast tot een minimum is beperkt.

De Fiat 500C is ontworpen door ‘Fiat Centro Stile’. De vele internetcommunities zoals de ‘500wantsyou’-website hebben actief bijgedragen aan het ontwerp. De compacte vierzitter bezit alle sterke punten en kwaliteiten van zijn succesvolle gesloten ‘broer’. Zo zijn de veiligheidsfeatures van het hoogste niveau en biedt de auto ruimte aan vier personen met bagage. Dit laatste ook met het dak open. De kofferbak met een inhoud van 182 liter (3 liter minder dan de Saloon versie), opent net als de dichte 500 naar boven. Wanneer het dak volledig geopend is en de kofferbak geopend wordt, gaat automatisch het dak een paar centimeters omhoog zodat de klep volledig open kan.
De dubbellaagse stoffen kap garandeert geluidsdemping en kan door een druk op de knop, onder de 60 km/h geopend worden. De elektrisch te openen top fungeert tevens als spoiler en huisvest een glazen achterruit. Het derde remlicht zit er ook in verwerkt en blijft ook met open dak zichtbaar. Dankzij de drie kleuren waarin het dak leverbaar is (beige, rood en zwart), is er voor elke bodykleur een passende top. Speciaal voor dit model zijn twee nieuwe kleuren beschikbaar: ‘Briljant Pearl Red’ en ‘Warm Grey’. Dankzij de kwaliteit en het gemak waarmee het dak te openen is, is de Fiat 500C geschikt voor elk weertype. De vele en speciale features maken dit model de ideale open auto in het ‘city car’-segment.

A-label en 14% bijtelling
De compacte Italiaan is leverbaar met drie zuinige en milieuvriendelijke motoren; een 69 pk sterke 1.2 en een 100 pk sterke 1.4 benzinemotor èn een 75 pk sterk 1.3 turbodieselblok. De twee benzinemotoren zijn te koppelen aan een gerobotiseerde versnellingsbak waarmee desgewenst handmatig of automatisch geschakeld kan worden. Om uitstoot en brandstofverbruik te beperken is de 500C ook leverbaar met het Start&Stop-systeem. Als de auto tot stilstand is gebracht, schakelt het mechanisme automatisch de motor uit. Als de rit wordt voortgezet start de motor automatisch. Resultaat van het Start&Stop-systeem in combinatie met Dualogic is dat de gemiddelde CO2-uitstoot van de 1.2 benzineversie 110 gram per kilometer is. De auto heeft hierdoor een A-label en valt in de 14% bijtellingscategorie.

Laagste CO2-uitstoot in Europa
Voor het tweede jaar op rij heeft Fiat de laagste gemiddelde CO2-uitstoot van alle volumemerken in Europa. Het onafhankelijke, toonaangevende onderzoeksbureau JATO heeft dat berekend. De score van 133,7 g/km ligt 3,3 g/km lager dan in 2007, toen Fiat ook al de lijst aanvoerde. Fiat blijft in de toptienrangschikking merken als Peugeot, Citroën, Renault en Toyota voor.

De Fiat 500, waarop de 500C is gebaseerd, is wereldwijd met 30 awards onderscheiden (waaronder Car of the Year 2008). Twee honderd miljoen pageviews en elf miljoen unieke bezoekers vonden de Fiat 500 website. Tot nu toe zijn er 360.000 orders ontvangen uit 59 verschillende landen waar de Fiat 500 verkocht wordt.

De Fiat 500C wordt begin 2010 in Nederland verwacht.
Categorie:
Tag(s):