zondag, 22. maart 2009 - 9:12

Financierings-overeenkomst GATE LNG terminal

Rotterdam

Gate terminal, een joint venture van Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak, heeft een project-financieringsovereenkomst ter waarde van € 136 miljoen afgesloten met de Europese Investeringsbank en een syndicaat van acht internationale relatiebanken. Deze financieringsfaciliteit wordt gebruikt voor de uitbreiding van de eerste Nederlandse LNG importterminal op de Maasvlakte nabij Rotterdam.

Deze faciliteit is een aanvulling op de eerdere financieringsovereenkomst ter waarde van € 745 miljoen van juli 2008. In augustus 2008 heeft E.ON Ruhrgas zich bij DONG Energy, EconGas en Essent gevoegd als vierde klant van Gate terminal door het tekenen van een doorzetovereenkomst. Om alle klanten te kunnen faciliteren zal de doorzetcapaciteit van de terminal worden uitgebreid met 3 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas per jaar (bcma) tot een totale doorzetcapaciteit van 12 bcma en zal er tevens een tweede aanlegsteiger worden gebouwd. De terminal zal een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige levering van gas aan de Europese markt en zal naar verwachting in de tweede helft van 2011 volledig operationeel zijn.

De initiële doorzetcapaciteit van 12 bcma kan in de toekomst uitgebreid kan worden naar 16 bcma. De vier Europese energiebedrijven hebben lange termijn overeenkomsten gesloten met Gate terminal. Als onderdeel van de overeenkomst hebben deze klanten (of hun grootaandeelhouders) een aandelenbelang van 5% verworven in Gate terminal. De resterende 80% van de aandelen in Gate terminal zijn in het bezit van de strategische partners Gasunie en Vopak, zodat het onafhankelijke karakter van de terminal gewaarborgd blijft.
Provincie:
Tag(s):