woensdag, 8. april 2009 - 17:34

FIOD-ECD spoort BTW-fraude van 3,5 miljoen euro op

Den Haag

De FIOD-ECD heeft, onder leiding van het Functioneel Parket, op 7 april 2009 19 doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar BTW-fraude met auto's en deelname aan een criminele organisatie. Er zijn 8 verdachten aangehouden. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag 8 april laten weten.

De doorzoekingen vonden plaats in de regio Den Haag, Alkmaar, Assen en Venlo. In België en Duitsland werden, in samenwerking met de opsporingdiensten aldaar 13 doorzoekingen verricht.

Er is administratie en er zijn computers in beslag genomen. De Belastingdienst heeft onder andere beslag gelegd op (buitenlandse-)bankrekeningen, contant geld, personenauto's woningen, inboedels en een recreatievoertuig.

Uit het FIOD-ECD onderzoek komt naar voren dat de Nederlandse Belastingdienst voor ruim 3.500.000 euro aan belastingen heeft misgelopen als gevolgd van deze fraude met de in ander lidstaten gekochte auto's. In totaal zijn bij deze actie in binnen- en buitenland circa 180 opsporingsambtenaren ingezet.

De verdachten hielden zich bezig met het verhandelen van jonge, dure, gebruikte personenauto's. Deze personenauto's werden met contant geld gekocht in Duitsland. Uit het FIOD-ECD onderzoek komt naar voren dat de verdachten in de afgelopen twee jaar voor ruim 20.000.000 euro aan personenauto's hebben verhandeld.

Er werd gebruik gemaakt van de volgende constructie: een handelaar verwerft BTW-vrij (0% BTW) personenauto's uit Duitsland. Vervolgens levert de handelaar de personenauto's in Nederland door, waarbij hij BTW berekent aan de afnemer.

De handelaar draagt deze BTW opzettelijk niet af aan de Belastingdienst en bij onderzoek blijkt de handelaar onvindbaar te zijn (een `ploffer'). De afnemer van de auto's brengt de BTW vermeld op de factuur van de ploffer in aftrek en levert deze auto's door aan een volgende handelaar en zodra de afnemer van de ploffer de BTW wel in aftrek brengt op zijn aangifte omzetbelasting treedt het verlies voor de schatkist op.
Categorie:
Tag(s):