woensdag, 24. juni 2009 - 13:23

Fiscus haalt miljoenen euro's op in trust-constructie

Den Haag

De Belastingdienst heeft voor miljoenen euro's afgerekend met belastingvluchtelingen in een zaak waar door middel van een constructie met een op Jersey gevestigde trust geprobeerd werd vermogen buiten het zicht van de Nederlandse fiscus te houden.

Daarnaast dient een boete van EUR 2.150.000 betaald te worden. Er werd vermoed dat niet of niet volledig belastingaangifte is gedaan van het vermogen in deze trusts.

Ook werd vermoed dat bij vragen door de Belastingdienst onjuiste inlichtingen werden verstrekt. Uit onderzoek bleek dat de in Nederland woonachtige, bij de trust betrokken, personen ten onrechte hun belang in de trust niet in de aangifte Inkomstenbelasting hadden opgegeven.

Met de betrokken belastingplichtigen is overeengekomen dat er volledig wordt afgerekend met de fiscus. Tevens is overeengekomen dat de trust als `transparant' wordt aangemerkt.

Dat betekent dat het vermogen van de trust en de inkomsten die opkomen in de trust toegerekend worden aan de achterliggende belastingplichtigen en dus in de Nederlandse belastingheffing worden betrokken.

De Belastingdienst heeft bijzondere aandacht voor belastingplichtigen die betrokken zijn bij afgezonderde particuliere vermogens zoals bijvoorbeeld een trust. Daarbij gaat het om miljarden euro's.
Provincie:
Tag(s):