woensdag, 8. april 2009 - 9:20

Flevoziekenhuis opent nieuwe intensive care

Almere

Na jaren van voorbereiding is de Intensive Care van het Flevoziekenhuis op dinsdag 7 april naar de nieuwbouw van het ziekenhuis verhuisd.

De heer Rijwel werd als enige patiënt verhuisd naar de nieuwe afdeling. Hij was zeer te spreken over zijn nieuwe ruime kamer met daglicht. De verhuizing is het begin van een belangrijke schaalsprong voor de intensive care in Almere.

De nieuwe afdeling is tweemaal zo groot en maakt het mogelijk om op korte termijn toe te groeien naar een middelgrote IC, level 2. De Inspectie voor de Gezondheidszorg bracht onlangs een bezoek aan de IC en was lovend over de geleverde zorg.

Officiële erkenning
De Intensive Care van het Flevoziekenhuis begon in 1991 als een gecombineerde IC/CCU met 8 bedden, waarna in 1998 één intensivist volgde. Deze maat paste bij het Almere van toen.

Vanaf 2006 werd de afdeling een zelfstandige IC. Afgelopen jaren is hard gewerkt aan de zorginhoudelijke ontwikkeling van de afdeling. De nieuwe IC heeft ruimte voor maar liefst 16 bedden en er zijn inmiddels vier intensivisten werkzaam.

De IC van het Flevoziekenhuis heeft de informele status van ‘level 1 plus’ ruimschoots bereikt en verwacht de komende jaren officieel erkenning te krijgen als level 2 IC. Almere krijgt daarmee de ic-zorg die past bij de stad van de toekomst. Het Flevoziekenhuis verkrijgt daarmee een regionale functie voor de ic-zorg binnen Flevoland.

Privacy
De nieuwe Intensive Care voldoet aan alle eisen van deze tijd: de modernste techniek in een helende omgeving. De afdeling heeft ruime eenpersoonskamers, met veel privacy voor patiënten en familieleden. Met de nieuwbouw kan ook de Intensive Care van het Flevoziekenhuis verder invulling geven aan het zorgconcept Planetree.

Lovend inspectiebezoek
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is erg positief over de ic-zorg binnen het Flevoziekenhuis. De inspectie bezocht het ziekenhuis op
23 maart jl. De inspectie beoordeelt de organisatie en geleverde IC-zorg level 1 als van een IC level 2.

Ronduit lovend is de inspectie over de zorg voor patiënten buiten de IC- setting, zoals bijvoorbeeld de nazorgpolikliniek voor ex-IC-patiënten, opvang op de spoedeisendehulp en consultatie op de verpleegafdeling. Ook de reanimatietrainingen voor medewerkers worden zeer positief beoordeeld.

2010
Met de realisatie van de nieuwe Intensive Care heeft het Flevoziekenhuis opnieuw een belangrijk onderdeel van de nieuwbouw in gebruik genomen. Onlangs werden vijf nieuwe operatiekamers geopend en verhuisden een aantal poliklinieken en de gipskamer.

2009 staat in het teken van interne verbouwingen van onder meer de afdeling radiologie. In 2010 wordt de uitbreiding afgerond met de opening van het nieuwe centrum voor revalidatie, Revalidatie Almere, aan de achterkant van het ziekenhuis.
Provincie:
Tag(s):