donderdag, 24. september 2009 - 14:13

Flink minder banen beschikbaar (Staat er al in)

In het tweede kwartaal van 2009 waren er 72 duizend banen van werknemers minder dan in het tweede kwartaal van 2008. Het is voor het eerst sinds eind 2004 dat het aantal banen lager is dan een jaar eerder. In vergelijking met het voorgaande kwartaal nam het aantal banen voor de tweede keer op rij af.

Rekening houdend met seizoensinvloeden waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 55 duizend banen minder dan in het eerste kwartaal van 2009. De loonkosten per arbeidsjaar waren 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In het tweede kwartaal waren er ruim 7,9 miljoen banen. Dit zijn er 0,9 procent minder dan een jaar eerder. Veruit de grootste daling trad op in de zakelijke dienstverlening waar het aantal banen met 83 duizend afnam. De daling bestaat vrijwel geheel uit uitzendbanen die bij uitzendbureaus worden geteld.

De uitzendbranche ving daarmee de eerste zware klap op van het banenverlies. Hierdoor bleef de daling van het aantal banen in andere bedrijfstakken zoals industrie, bouw, handel, horeca en transport relatief beperkt en was het banenverlies veel geringer dan de krimp van de productie.
Categorie:
Tag(s):