dinsdag, 17. februari 2009 - 9:33

Flitsfoto te zien op internet

Alkmaar

Wie in de kop van Noord-Holland tegen een flitsboete aanloopt, kan vanaf vandaag zijn ‘flitsfoto’ terug zien op internet. De regiopolitie Noord-Holland Noord introduceert de ‘boetevolgservice’ om het aantal vragen over bekeuringen voor roodlicht en snelheidsovertredingen terug te dringen. Dit maakte het Openbaar Ministerie bekend.

'Jaarlijks komen bij ons korps ruim 3700 vragen binnen over boetes', zegt J. Oost, directeur Intake en Service. 'De boetevolgservice neemt de politie veel werk uit handen. Bovendien kunnen burgers nu zelf op het moment dat het hen uitkomt de informatie over hun boete inzien.'

Via de website www.mijnpolitiebureau.nl kan degene die een bekeuring heeft ontvangen met zijn DigiD inloggegevens of met het Burgerservicenummer en wachtwoord inloggen. Op de website kunnen bezoekers alle details bekijken en afdrukken: de foto, gegevens over de plaats, datum en tijdstip en ook alle informatie om tegemoet te komen aan de eisen die de Wet Openbaarheid van bestuur (WOB) stelt. Alle overtreders die een beschikking krijgen van het Centraal Justitieel Incasso Bureau kunnen de boetegegevens bekijken, ook leaserijders. Uiteraard kunnen bezoekers van de website alleen de 'eigen' overtredingen bekijken.

Naast deze pagina's kan de overtreder via Google maps de locatie van de overtreding zien, het ijkrapport openen, een toelichting aangeboden krijgen over de werkprocedure van politie en ketenpartners en actuele controles en fileberichten bekijken. De akte van aanstelling van de bekeurende politieambtenaar kan ingezien worden, en ook het certificaat van de technische training om de apparatuur te mogen bedienen. De bekeurde kan daarnaast 'checken' of het boetebedrag conform de richtlijnen 'klopt' en kan gebruik maken van de 'bezwarentest'. Doel hiervan is de overtreders beter en sneller informeren en ook het aantal bezwaarschriften bij het Openbaar Ministerie reduceren.
Provincie:
Tag(s):