maandag, 5. januari 2009 - 8:54

FNV Bouw & Infra: niet doorwerken bij vorst

Utrecht

FNV Bouw & Infra waarschuwt dat de bouw niet kan doorwerken bij matige vorst. Doordat de afgelopen twee winters naar verhouding warm waren, kunnen de regels over 'vorstverlet' in het vergeetboek zijn geraakt. De bond heeft daarom maandagmorgen 5 januari om 7.00 uur zijn telefonische helpdesk open voor vragen.

Volgens de bond hoeven werknemers 's morgens vroeg hun werk in de buitenlucht niet te beginnen bij een 'gevoelstemperatuur' van min 6 graden Celsius of lager. Tenzij de werkgever passend vervangend werk aanbiedt, kunnen werknemers om half 11 naar huis als de tweede meting opnieuw op of beneden min 6 ligt. Het salaris wordt volledig doorbetaald; niemand mag vanwege vorst worden ontslagen. Ook sneeuw en ijzel kunnen het werk onmogelijk maken.

'Bepalend is de meting op het weerstation in de directe omgeving van de bouwplaats; vorst en windkracht vormen samen de 'gevoelstemperatuur'. Uitgangspunt in de bouw is dat vorst een ondernemersrisico betreft. Of en hoe de werkgever zich daartegen indekt, is niet de zorg van de werknemer', aldus het FNV
Provincie:
Tag(s):