dinsdag, 17. november 2009 - 19:01

Fontys leert autistische jongeren games maken

Eindhoven

Veel autisten zijn gek op games. In plaats van ze alleen te spelen, kunnen autistische jongeren ze ook zelf gaan maken. Fontys Hogeschool ICT start in het najaar in Eindhoven samen met begeleidingscentrum Zorgokee uit Best een cursus Game-design.

Zorgokee organiseert allerlei (outdoor)activiteiten voor kinderen en jongeren van ongeveer vijftien tot achttien jaar met een autismespectrumstoornis. Omdat veel van deze jongeren gek zijn op games en ze dolgraag zelf willen maken, vroeg Zorgokee of Fontys een cursus op dat gebied kan aanbieden. Sander van Laar ging hiermee aan de slag namens het Centrum IT, verbonden aan Fontys Hogeschool ICT.

Begin dit jaar ging de eerste cursus van start. De belangstelling was groot, vandaar dat de initiatiefnemers nu met een tweede editie willen starten. Van Laar kan het succes wel verklaren: ‘Games zijn voor autisten een fijne hobby. Een game is namelijk afgebakend, er gelden vaste regels en je hoeft niet samen te werken met anderen. Ouders zien niet graag dat hun kind de hele dag achter de computer zit te spelen. Maar actief aan nieuwe games werken in plaats van alleen consumeren vinden ze wel acceptabel. Ook leren hun kinderen samenwerken, doordat ze de applicaties die ze in de cursus maken samen met andere cursisten testen.’

Er is ruimte voor zestien cursisten. ‘Om goede begeleiding te kunnen bieden, willen we de groep klein houden’, zegt Van Laar. De cursus van twaalf weken kost 695 euro per cursist. Dat kunnen de deelnemers aan Zorgokee betalen met hun PGB (persoonsgebonden budget). Fontys houdt er volgens Van Laar nauwelijks geld aan over.
Categorie:
Tag(s):