zaterdag, 28. maart 2009 - 10:39

Foppe heeft er genoeg van

ELF Voetbal

Bondscoach Foppe de Haan gaat stoppen als voetbaltrainer. De 65-jarige Friese oefenmeester, die tot 1 juli werkzaam blijft voor de KNVB als supervisor en coördinator van de vertegenwoordigende jeugdelftallen in Zeist heeft dit tegen het Nederlands Dagblad gezegd.

Het vertrek van De Haan komt niet als een verrassing. Al langere tijd liet hij weten meer tijd te willen besteden aan zijn privéleven. Hoewel hij wel betrokken wil blijven bij het voetbal, gaat hij nooit meer een elftal coachen, zo zegt hij tegen het Nederlands Dagblad: "Elke week die wedstrijden, daar heb ik geen zin meer in. (...) Altijd het gevoel dat je voorop moet lopen, steeds weer er tegenaan, dat heb ik wel gehad."

Wat bij het besluit van Foppe de Haan ook meespeelt is het feit dat hij geen zin meer heeft in de 'afrekencultuur' rond voetbaltrainers: "De voetbalwereld is volgens mij aardig in de war. Ach... mensen vinden zichzelf zo belangrijk. We kunnen niet omgaan met een paar keer verliezen."

De Haan was heel succesvol met Jong Oranje, dat hij in 2006 en 2007 naar de Europese titel leidde. Op de Olympische Spelen van 2008 sneuvelde zijn ploeg in de kwartfinale tegen de latere winnaar Argentinië (1-2).

Voor zijn dienstverband bij de KNVB zat De Haan meer dan vijfhonderd competitieduels op de bank van SC Heerenveen, waarmee hij zich in 2000 kwalificeerde voor de Champions League.
Categorie:
Tag(s):