dinsdag, 7. april 2009 - 10:42

Forse groei Utrechtse havens op Lage Weide

Utrecht

Waar andere binnenhavens van Nederland hun overslag zien dalen door de economische crisis, groeit de overslag in de Utrechtse haven op Lage Weide nog steeds. De cijfers van het eerste kwartaal 2009 laten een stijging zien van 11,5% ten opzichte van het eerste kwartaal 2008.

Ook de overslagcijfers van het hele jaar zijn gestegen naar vijf miljoen ton in 2008. Dit is één miljoen ton meer dan in 2007. Utrecht is bezig met het verdiepen van de havens zodat hier vanaf 2011-2012 ook grotere binnenvaartschepen met een diepgang van 5,5 meter kunnen aanmeren.

De Industrievereniging Lage Weide (ILW) wil meer en beter gebruik maken van de havens. Theo van Oijen, bestuurslid van de ILW en directeur van het Centraal Kunstmest Bedrijf (CKB): "Wij zitten aan de hoofdsnelweg van Nederland over water, het Amsterdam Rijnkanaal. Dat moeten we nog meer benutten door een slimme combinatie te maken van vervoersvormen over water, weg en spoor. Samen met de provincie en de gemeente kunnen we het het aantal kilometers over de weg aanzienlijk verminderen door nog meer gebruik te maken van de havens. De vrachtwagens met bestemming CKB rijden hierdoor per jaar al gauw een paar duizend kilometer minder."
Provincie:
Tag(s):