maandag, 16. maart 2009 - 16:40

Forse straf geëist voor geweld tegen buschauffeur

Hilversum

De officier van justitie heeft vandaag 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 voorwaardelijk, geëist tegen een 19-jarige jongen uit Soest. Hij zou zich volgens de officier van Justitie schuldig hebben gemaakt aan zware mishandeling van een buschauffeur. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag 16 maart bekendgemaakt.

Vier jongens stappen op 7 februari 2009 ’s avonds in Soest op bus 70 naar Hilversum. Ze hebben gedronken. Eén van de jongens misdraagt zich en beledigt de chauffeur. De chauffeur wil hem de bus uitzetten en er ontstaat een heftige discussie.

Op camerabeelden is te zien hoe de jongen na de woordenstrijd met zijn vuist uithaalt en de buschauffeur enkele klappen in het gezicht geeft. De buschauffeur loopt een gebroken jukbeen en oogkas op, waardoor hij gevoelsuitval heeft in zijn gezicht. Of dat terug komt, is maar zeer de vraag.

“De maatschappij heeft de buik er vol van�
De officier noemt het geweld tegen mensen, die in de publieke ruimte hun functie uitoefenen, “onacceptabel�. “De maatschappij heeft de buik er vol van.� Dat is ook de reden dat de officier een extra hoge straf eist. Hij hoopt dat de strafeis een afschrikwekkend effect heeft.

“Het is noodzakelijk, we willen voorkomen dat chauffeurs in bussen achter glas komen te zitten.� De officier neemt het de verdachte bovendien zeer kwalijk dat hij tot het moment van de zitting heeft ontkend in de bus te hebben gezeten.

3300 agressie-meldingen Connexxion in 2008
De officier somde op de zitting enkele getallen op. Vervoersbedrijf Connexxion kreeg vorig jaar 3300 meldingen van agressief gedrag binnen. In 409 gevallen ging het om een chauffeur die werd mishandeld of bedreigd, soms zelfs met een vuurwapen. Andere busmaatschappijen herkennen dit beeld. “Het moet afgelopen zijn. Buschauffeurs moeten gewoon hun werk kunnen doen.�

Een gedeelte van de gevangenisstraf is voorwaardelijk. Dat is volgens de officier nodig om de verdachte gedurende de proeftijd van twee jaar tot reclasseringscontact te verplichten.

De rechtbank doet op maandag 30 maart uitspraak.
Provincie:
Tag(s):