donderdag, 21. mei 2009 - 18:55

Frank de Winne woensdag de ruimte in

Amsterdam

De Belgische ESA-astronaut Frank De Winne wordt op woensdag 27 mei om 12:34 uur Nederlandse tijd gelanceerd voor een missie van zes maanden naar het internationale ruimtestation ISS.

De missie, OasISS, staat in het teken van wetenschap, techniek en educatie. Media zijn van harte uitgenodigd om de lancering live te volgen bij ESTEC.

Commandant

Met deze lancering krijgt het ruimtestation voor het eerst in zijn geschiedenis een zeskoppige vaste bemanning. Frank De Winne maakt de eerste drie maanden van zijn missie deel uit van Expeditie 20. In de tweede helft is hij onderdeel van Expeditie 21 en wordt hij bovendien de allereerste Europese commandant van het ruimtestation.
Als commandant is De Winne onder meer verantwoordelijk voor operationele zaken aan boord van het ISS, voor het team en haar activiteiten en voor de veiligheid van mensen en het materieel.

Wetenschappelijke experimenten

De Winne gaat tijdens zijn verblijf wetenschappelijke experimenten uitvoeren die zijn ontwikkeld door wetenschappers uit Europa en de hele wereld. Daarnaast voert hij technologiedemonstraties uit en onderneemt hij een educatief programma. De Winne is bovendien operator van de robotarm waarmee nieuwe Japanse hardware aan het ISS wordt gekoppeld.


Columbus

Frank De Winne bracht in november 2002 al tien dagen door aan boord van het internationale ruimtestation tijdens zijn ruimtemissie Odissea. Sindsdien is er veel veranderd. ESA lanceerde in maart 2008 het vrachtschip ATV Jules Verne met voorraden en hardware voor het ISS. Een maand eerder werd het ruimtelaboratorium Columbus gelanceerd, waarmee Europa 'operationeel partner' werd in het ISS en een eigen wetenschappelijk onderkomen in de ruimte kreeg.
Categorie:
Tag(s):