woensdag, 7. januari 2009 - 10:08

Fries schaatst Elfstedentocht

Sneek

Woensdagochtend is de 50-jarige Jacob Brandsma als enige Nederlander begonnen aan de Elfstedentocht. Vanochtend vroeg om 05.00 uur vertrok de waaghals vanuit Leeuwarden en hoopt daar ook woensdagavond laat te finishen.

Nog geen twee kilometer van de start ging het al mis en zakte Brandsma bij de Wijdemerhout door het ijs. Met een nat pak ging de Fries verder, maar maakte in zijn woonplaats Sneek een ‘noodstop’ om thuis droge kleren aan te trekken.

Het ijs van de Elfstedenroute is volstrekt onbetrouwbaar. Op veel plekken ligt zelfs helemaal geen ijs. Het Waterschap Fryslân heeft afgelopen weekend de spuisluizen geopend. De maatregel werd genomen om het overtollige regenwater van zondag af te voeren. Door het werk van de gemalen komt het water in beweging. De stroming zorgt er vervolgens voor dat het ijs in dikte afneemt.

Brandsma laat in een reactie weten ‘het te zien als een avontuur en een experiment’. Ik mijd zoveel mogelijk gevaarlijke plekken. Als er even niet geschaatst kan worden dan klim ik op mijn mountainbike die in de volgauto ligt om de „tocht der tochten“ te kunnen uitrijden�. Brandsma hoopt aan het begin van de avond Leeuwarden weer binnen te schaatsen.

Update 12.00 uur

Inmiddels is Jacob Brandsma letterlijk met handen en voeten over de Houkesloot in Sneek gekropen. Hij vertrouwde hier het ijs niet en moest daarom kruipend met handen en voeten verder gegaan. Op de Geeuw in Sneek moest hij afstappen en is bij Nijesiel het ijs weer opgegaan om zijn tocht te hervatten.

Rond 12.00 uur heeft Brandsma Balk bereikt, wat betekent dat hij nog maar 45 km heeft afgelegd. ‘De tocht gaat niet zo snel als gedacht,’ zegt broer Sibbele,’ Jacob moet bij iedere brug zijn houtjes afdoen omdat het ijs daar gewoon veel te zwak is.’

‘Ik kan nog niet inschatten of mijn broer de finish zal halen.’ Maar dat is volgens de broer dan ook het leuke aan deze tocht. ‘Als Jacob de finish haalt, dan zal dat ongeveer tussen 22:00 en 23:00 uur in Leeuwarden zijn,’ gist Sibbele.


Update 16.00 uur

Met het eten van een visje doet Jacob Brandsma in Workum weer wat energie op. ‘Het ijs is wel beter dan het eerste gedeelte, tachtig procent van het ijs is perfect.’ zegt Jacob. Hij heeft dan tot Workum toe maar één stuk met zijn mountainbike hoeven fietsen.

Op onze vraag: ‘Wat als het straks donker wordt?’ concludeert de enthousiaste maar bijna uitgeputte schaatser dat voor de echt donkere trajecten nog geen oplossing is gevonden. De broer van de schaatser twijfelt nu wel steeds meer of hij de finish wel zal halen. ‘Het wordt wel steeds moeilijker, als hij de finish haalt dan wordt dat veel later dan gepland, namelijk rond middennacht.’


Update 21.00 uur


Jacob weet nog van geen ophouden. Op het laatste traject moet toch een flink gedeelte gefietst worden, waar op de snelweg tussen Franeker en Dronrijp zelfs een politie-escorte werd ingezet; ‘Jacob kon volgens de heren de snelheid van het overige verkeer bijhouden,’grapt broer sibbele.

Om 21.00 uur is Sibbele zijn broer even kwijt. ‘Hij moet nu tussen Leeuwarden en Dokkum fietsen, maar ik kan hem even niet vinden.’ De broer wil graag de telefoon ophangen om Jacob te zoeken. ‘Tot op de finish!.’
Provincie:
Tag(s):