donderdag, 20. augustus 2009 - 15:51

Friese dag in New York volgeboekt

Zo’n 350 Amerikanen en Friezen treffen elkaar volgende maand in New York om stil te staan bij de vier eeuwen oude vriendschapsbanden tussen Nederland en de Verenigde Staten. De animo voor de Friesland Day op 12 september is groter dan verwacht. De oorspronkelijke tent die 200 personen kan bergen, is ingeruild voor een die plaats biedt aan 350 gasten. Wie zich vanaf vandaag nog aanmeldt, komt op een reservelijst.

Vooral de laatste anderhalve week is het aantal Friezen en Amerikanen dat naar de Friese dag op Governors Island wil komen drastisch toegenomen. Het nieuwtje dat topmodel Doutzen Kroes aanwezig zal zijn, leverde extra publiciteit en gegadigden op.

De helft van de gasten komt van Amerikaanse zijde, onder wie naast Doutzen Kroes een aantal befaamde Friese Amerikanen of hun nazaten en 35 scholieren. Fryslân zal vertegenwoordigd zijn door een vijftigtal mensen uit het bedrijfsleven, 35 Harlinger scholieren, deelnemers aan het culturele New isLand Festival, bezoekers van de presentatie van de Engelse versie van het boek ‘Gevierde Friezen in Amerika’ en een delegatie van zeventien mensen namens de Provincie Fryslân.

Behalve het culturele festival en de boekpresentatie op de Friesland Day behoren deelname aan het H209 Waterforum en de opening van het Fryslân House in New York tot de hoogtepunten. Op het waterforum krijgt Fryslân de mogelijkheid om zich als wereldspeler op het gebied van watertechnologie te laten zien. Vanuit het Fryslân House zullen veertien ondernemers een nieuwe afzetmarkt verkennen.

De provincie meent dat juist door een gezamenlijke aanwezigheid de Friese initiatieven meer aandacht zullen krijgen dan als op eigen houtje een Amerikaans avontuur was aangegaan. Dat maakt de kans op een succesvol zakelijk, cultureel of wetenschappelijk vervolg in de Verenigde Staten groter. Van de provinciale bijdrage van €232.500 is het overgrote deel bedoeld voor het subsidiëren van de activiteiten op de Friesland Day en tijdens het waterforum. Naar het Fryslân House gaat daarnaast de komende drie jaar in totaal €105.000.

Een delegatie van Provinciale Staten zal op de Friesland Day medegastheer zijn omdat zij een bijzondere verbintenis hebben met de Verenigde Staten. De Friese staten waren in 1782 de tweede overheid die het bestaan van het pasgevormde land erkenden.
Provincie:
Tag(s):